Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

R60a14d31e98k 63H26o43d76a21ň

20. 2. 2023 10:44

Nerozumím tomu neustálému vypichování informace, kolik přesně má učitel humanitního oboru na VŠ jako plat.

Humanitní obor nemám, ale u nás na elektru ty platy moc vysoké také nebyly, ale zdaleka to taky nebyl jediný příjem, protože tam byly pořád granty, možnost spolupráce s firmami atd. A že někdo skončil u toho, že "učí" a nepokračuje v kariéře dál, to je přece jeho rozhodnutí.

0 0
možnosti
ZZ

Přestaňte už s těmi učiteli. Ano - jsou různí a dokáží si vydělat i pěkné peníze a ne že ne. Učení nezabere tolik času, takže kdo chce, může denně věnovat 4 hodiny i jiné dobře placené činnosti

Hlvní sdělení blogu je jinde.

Pan Prouza říká, že politikové mají být solidární a také mají lepit díry ve státním rozpočtu. Naše vláda, poslanci, senátoři a soudci mají jiný názor. Zvedli si své vysoké platy platy o 13 %, a to ze základů, o nichž si může senior nechat jen zdát.

;-(;-(

1 0
možnosti
ŠF

Valorizace penzí reagují na inflaci, která již proběhla. Narovnává nikoli zcela, nýbrž pouze částečně, koupěschopnost penzistů na novou cenovou hladinu. Řádná valorizace k 1. lednu 2023 narovnala důchody (se zpožděním jednoho roku) podle zjištěné inflace za rok 2021. Mimořádná valorizace reaguje na skokové zvýšení cen v případě, že inflace počítaná statistickým úřadem přesáhne 5 %. Ovšem také se zpožděním. Takže jakékoli krácení důchodů pokládám za nepřijatelné a asociální. Důchodce, kterému by takto byl zkrácen důchod o 1000 Kč, přijde za rok o dalších 12 tisíc Kč, za deset let o 120.000 Kč, za dvacet let o čtvrt milionu. Šílené.

1 0
možnosti
ZZ

Ano, máte pravdu, ale problém je v tom, že stát na vyšším výběru DPH z titulu inflace získá 130 miliard Kč a na zvýšení ( také penzisty zaplacené ) DPH ( o které se stát nijak nezasloužil ) odmítá vrátit 15 miliard zpět těm, kteří tento zvýšený výběr daní zaplatili.

;-(

0 0
možnosti
VL

Jenom poznámku. Vláda chce podpořit, aby si lidé již od mládí střádali na důchod. Myšlenka výborná, ale..... Rekněme, že se vládě podaří nemožné, oživí hospodářství tak, aby roční inflace po dobu 50 let nepřesáhla 2 procenta ročně. Když si dneska odložíte tisícikorunu na stáří, tak při 2procentní inflaci bude mít za 30 let hodnotu 120 korun. Cili to spoření na důchod musí mít mechanismy, aby minimálně vyrovnaly inflaci. A to vám nikdo nezaručí.

3 0
možnosti
ZZ

Stávající systém tu pojistku má - ve formě zákonem stanovené valorizace penzí. Pokud stát vybere na DPH o 100 miliard Kč víc, díky inflaci, tak z tohoto výběru má dát nějaké procentíčko na onu valorizaci. Na to ale tato vláda nějakým záhadným způsobem zapomíná.

;-)

1 0
možnosti
OD

Prouzo, na důchody šlo loni 588mld. Kč. Na podporu mateřství 56mld.

Vy rozpočet nezachráníte, vy ho leda tak položíte.

Kolik uživíš gerontů, tolikrát jsi člověkem.

Táta pracoval, dokud neumřel, máma pracovala, dokud neumřela - oba odešli v 75 letech. Já budu pracovat, dokud neumřu.

Tak se mezitím hezky flákejte, lemplové.

0 3
možnosti
ZZ

Nejspíš všechny vydělané peníze rvali do vás - a jak je vidět, tak se jim jejich investiční projekt nezdařil.

;-(

0 0
možnosti
ZB

Vláda se rozhodla, že zničí střední třídu a důchodce, vyžene mnohé firmy do ciziny. Kdo to mohl volit?

1 0
možnosti
ZZ

To byla oblíbená a velice jednoduchá metoda všech vlád v minulosti, které myslely hlavně na sebe a své vlastní potřeby a nikoliv na ty, kteří obývají prostor, který tyto vlády spravovaly.

;-(

0 0
možnosti

Důchodci volí špatně. Kdyby bylo po jejich, prezidentem by se stal Andrej Babiš. Proto se vláda Petra Fialy rozhodla vyslat jasný signál a sníží reálné příjmy důchodců. Pokud se do příště nepolepší, zruší vyplácení důchodů úplně.

1 0
možnosti
PR

P66e25t63r 46R35e37z73e73k

15. 2. 2023 21:27

Mě přijde smutné, že průměrný důchod je větší, než výplata mojí ženy. Někteří současní důchodci šli do důchodu krátce po padesátce, nás čeká důchod těsně před sedmdesátkou. To, že zdražování postihlo nejvíce důchodce je blábol. Rodina s pár dětmi, jednou průměrnou výplatou a mateřskou má mnohem menší příjmy na hlavu než důchodci a výdaje menší rozhodně nemá.

3 1
možnosti
JP

Důchod 13 000 Kč se v lednu zvýšil o 605 korun. Není to na velkou závist, že. Je smutné, že má vaše žena míň, tj. pod 19 000 Kč. Tady bych se však zlobil spíš na jejího zaměstnavatele. Po padesátce se do důchodu chodilo kdy? Možná ti s výsluhou. A mou situaci ani nezmiňuji, jsem důchodce, ale se dvěma dětmi stále studujícími. Neživím je z důchodu, to fakt nejde. Z úspor. Na stát jsem nespoléhal ani vteřinu svého života.

2 0
možnosti
Foto

Ahoj, Pepo,

Napsal jsi to naprosto přesně!!! Je třeba usilovat o to, aby funkce poslance, senátora, zastupitele kraje a obce byla funkcí čestnou, která je vykonávaná zdarma (maximálně za “plat” ve výši minimální mzdy tak, jako je tomu např. ve Švédsku). Navíc to, co dnes vláda schválila, je v rozporu s Nálezem Ústavního soudu cca z r. 2010, který konstatoval, že v důchodech je vysoký rozsah sociální solidarity a na tomto základě předchozí (pravicová) vláda m.j. definovala stávající pravidla valorizace... Ještě bude sranda... (a ve Francii by si stávkující už opět zbořili Vítězný oblouk...)

6 0
možnosti
JP

Zdravím, Láďo! Ve Francii byl obrovský bugr už s návrhem na odchod do důchodu místo 62 na 64 let. Do ulic vyšlo 2,5 milionu lidí.

2 0
možnosti
JK

Je toho hodně teď ohledně těch důchodů. Já teda žádný důchod neberu ale ti co jej berou tak já jim to přeju. A myslím si, že naši důchodci si prostě zaslouží, aby ty důchody byly pěkné. Až půjde naše generace do důchodu, tak si to taky uděláme pěkné. Furt se řeší jakéže by kdo v 68 či v 70-ti letech byl schopen vykonávat zaměstnání. Ale vždyť není potřeba si shánět zaměstnání. Prostě si najděte práci nebo si udělejte vlastní kšefty. Koneckonců na to má člověk celý život, se připravit. A za tu dobu už by se mohl něco použitelného naučit. Jasně, v 70 či 80 asi nebudu fit tak jak teď v padesáti. No tak holt nebudu chodit na výběrka k výsadkářům a nepolezu po stromech, prostě se uklidním, normálka budu dělat účetnictví a udělám si zahradnickou firmu a samozřejmě si rozjedu něco na tu dobu, až mi bude po devadesátce, protože člověk si na stáří musí něco nachystat, aby se nenudil. Kdyby byly ještě dobrý oči dělal bych zakázkový zámečnictví. To bude potřeba furt. A je to docela dobře placený. Dneska jsou totiž lidi dost leví a posvařovat konstrukci aby to trochu vypadalo a vydrželo, to už neumí každej. Takže, já to všechno vidím optimisticky. Samozřejmě mě může zítra srazit auto a budu v Pánu a tím líp, nebudu mít vůbec žádný starosti. Mějte to taky tak a na světě bude jen a jen krásně.

5 0
možnosti
JK

J17a11n 89K91a43r98a61s55e98k

15. 2. 2023 11:42

je to uz asi 30. blog k tematu duchody. Nechapu, proc je okolo toho takove dusno. Presto takove diskuze prispivaji svou troskou k reseni problematiky.

Napr. z diskuze zde se pro me vyjasnuje pomalu otazka, ktera generace vice mlaskala a ktera byla solidarnejsi. To je dulezite vedet.

Ze vsech tech 'duchodovych' blogu jsem statisticky vypozoroval, ze prodlouzeni odchodu do duchodu na 68 let je skrz populaci nosna myslenka, s kterou se jiz vsichni ztotoznili a povazuji to za spravne. Tak ted uz zbyva jen zaridit ta produktivni pracovni mista pro lidi v tom veku a vec je vyresena. Odpovedi ocekavam v nejakem pristim blogu autora a nebo od jakehokoliv jineho specialisty na duchodovou problematiku - odhaduji, ze minimalne 5 milionu spoluobcanu uz maji reseni v supleti.

Prosim, prozradte nam to!

2 0
možnosti
JP

Záleží na tom jakou optikou se na to díváte. Všichni vám řeknou, že do důchodu v 62, protože pak už stejně člověk nic nezvládne.

Pak řešení dle skupin 60+ řeknou, že se budou muset zvýšit daně, protože jinak nebude na důchody, 60- vám řeknou, že půjdou dolů důchody, protože z jejich platu se to ufinancovat nedá.

A najděte teď rozumné stanovisko a kdo by měl být solidární víc?

Když lidem řeknete, že si mají spořit nadávají, že nemají z čeho. Když jim dáte malý důchod, budou nadávat, že nic nemají.

2 1
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3406x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik