Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

15. 4. 2008 15:06
Chaos jménem státní energetická politika

Vážený autore, máte docela pravdu, ale jak vidíte z počtu diskusních příspěvků, ono to našeho průměrně přihlouplého občana vůbec nezajímá. Naopak jej zajímá kdejaká kravina a senzace, která nám v ničem nepomůže. Stačí si projít blog a číst.

Ale abych se vrátil k Vašemu článku, zhruba se dá s Vámi souhlasit, ale nezapomeňte, že obvinit ČEZ je to nejjednodušší, co se nabízí. Ale ne nejsprávnější. Zřizovatelem a majitelem ČEZu byl a dodnes je totiž stát, takže z toho bordelu, který zde v energetice panuje, obviňujte především polistopadové české vlády, které nebyly schopny vlastně dodnes vytvořit patřičnou energetickou politiku.  Přeci nemůžete chtít od ČEZu nebo od uhlobaronů, aby přešli od uhlí k atomu. To přeci nedává smysl. Na takové změny přeci musí být veřejná (rozumnějte politická) objednávka a deklarace zájmů státu v oblasti energetiky. S tím jde ruku v ruce i zrušení spousty pracovních míst v těžbě uhlí a naopak jiná pracovní místa v jiných oborech.

pokračování...

0 0
možnosti
AH

alex hart

15. 4. 2008 15:08
Re: Chaos jménem státní energetická politika

... pokračování

Aby to proběhlo bez velkých otřesů a bez nebezpečí negativního dopadu na ekonomiku, musí to chtě nechtě řídit stát. V Anglii za Thatcherové probíhaly takové strukturální změny také na základě zásahu státu. Ale naše vlády se v čele s Klausem přeci zapřísáhly, že nic řídit nebudou a že to je věc trhu. No a podle toho to vypadá. Ten trh je samozřejmě mezinárodní a globální, takže při našich oficiálních postojích "dělejte si snámi co chcete" se dá očekávat i další průběh celého tohoto dění. Stejně nakonec ti naši zlatí hoši ten ČEZ někomu za hubičku "výhodně" prodají, asi tak stejně jako třeba naše pivovary a pod. Tak co se divíte???

0 0
možnosti
RH

Raroh

5. 2. 2008 14:13
cena uranu

jen doplneni, zjistete si vyvoj ceny uranu za poslednich par let

0 0
možnosti

nekdo

9. 2. 2008 16:35
Re: cena uranu

Cena vystavby jaderne elektrarny je skutecne vysoka. Cena jaderneho paliva se tudiz na cene vyrobene elektriny podili relativne malou merou. Dojde li tedy k narustu ceny uranu, nebude to znamenat stejne rapidni narust ceny vyrobene elektriny.

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006012502

Mimochodem, i pres vysoke pocatecni investice se dukovany z a 20 let provozu zaplatily jiz dvakrat. a to jsou zhruba ve 2/3 zivotnosti.

Nechci toto srovnavat s nekterymi radoby zelenymi technologiemi (solarni clanky, vetrniky).

0 0
možnosti
RH

Raroh

5. 2. 2008 14:12
JE

jen bych podotknul

za a) vystavba JE je pekelne draha

za b) palivo (uran) se take muze stat nedostatkovym zbozim

0 0
možnosti

nekdo

3. 2. 2008 23:42
...

Lide se jaderne energetiky boji nejen proto, ze ji nerozumi ale take proto, ze si predstavi dusledky cernobylske havarie, ktera ukazala, kam muze vest diletentske zachazeni s jadernou technologii

0 0
možnosti

JN

2. 2. 2008 0:57
Prosím začněme společným postupem

viz diskuse na téma článku blokáda ČEZu  dne 2.2.2008, tr. oznámení na OO§179 a180 z.č.140/1961sb. z diskuse je zřejmé hodně naštvaných lidí,proto společný postup tak 200 lidí a věci se pohnou, kontrola přes média šetření a dotazy všem poslancům zákonodárcům překmitneme do národního odporu proti ignoraci politiků při zajištění základních lidských potřeb platrné SEK, BS a jiné dokumentR^y!!!![>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
absolovent ČVUT