Změny nesou i smrt

Krimi z jiného a přece podobného soudku. Severský chlad čas od času stagnuje a slábne, ale tentokrát zase vane správným směrem a silou. Henning Mankell byl a nadále ve svých knihách zůstává velice dobrým autorem detektivek.

Protentokrát si vybral dobu, která všechno změnila a někam posunula. Náročný čas rozpadu sovětského bloku, který nabyl zajímavých rozměrů. Inspektor Kurt Wallander se musí vypravit do jedné z pobaltských zemí, které se nejen jemu, ale i mně samotnému jako čtenáři, snadno pletou, aby vyřešil případ dvou zavražděných mužů ve člunu. Kam až ho vyšetřování zavede, to budete koukat.

Ano, někomu se možná nebude líbit, že většinu času strávíme v Lotyšsku, ale zase pohlédneme na životy postav, které sleduje denně mafie. Ačkoliv se může zdát, že všechno je černobílé a politicky velmi negativně zaměřené vůči Východňanům, tak to nakonec tak špatné není. Dokonce dojde i k zamilování.

Lehce vše pochopíte a v ničem se neztratíte. Je to napsáno opravdu jednoduše a zároveň dílo neztrácí úroveň, kterou jistě má. Žádná náročná psychologie se ale nekoná, protože to není třeba.

*

„Musíte pochopit, že naše země se ocitla na pokraji definitivního zhroucení. Stejně jako v obou dalších pobaltských státech nebo ve všech dalších zemích ovládaných jako kolonie Moskvou se lidé pokoušejí získat zpěv svobodu, o kterou přišli po druhé světové válce. Ale svoboda se rodí v chaosu, pane Wallandere, a ve stínech čekají strašidla s děsivými záměry. Je osudový klam domnívat se, že můžete být pro svobodu, nebo proti ní. Svoboda má mnoho podob. Velký ruský národ, který se sem nastěhoval, aby se smíchal s lotyšským lidem a postupně nás donutil k úpadku, nepociťuje strach jenom z toho, že jeho přítomnost zde je zpochybňována…“

*

Podruhé ve švédském zajetí slov a zase přímo nadšen. Už jsem si navykl na jiný způsob vypravování i na hrdiny, které se v příběhu objevují. Takže určitě si v dohledné době pořídím další pokračování, kterých je naštěstí ještě přede mnou nespočet. Říká se, že prvních pár knih tohoto spisovatele jsou slabší, tak uvidíme, jaké zlepšení mě ještě čeká. Ale nelituji toho, že jsem věnoval této knize svůj čas ;).

 

Název knihy: Psi z Rigy (Hundarna i Riga)

Autor: Henning Mankell (http://henningmankell.com/)

Nakladatelství: Host (http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/)

Vydáno: leden 2013

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Němec | sobota 31.12.2016 9:01 | karma článku: 8,18 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89