Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínáme na nejbližší

Dny se krátí. My se více a více ponořujeme do svých myšlenek a srdcí, kdy oživujeme vzpomínky na naše nejbližší - zesnulé. Myslíme na ně nejen, ale především, v tento čas. Přichází Halloween a Dušičky.

Nadešel poslední říjnový večer, kdy se v mnoha zemích světa slaví svátek Halloween. Opravdu je to americký svátek? A když ne, odkud se tedy vzal?

Magická noc Samhain

Kořeny musíme hledat v dávných dobách, kdy v Evropě žili Keltové. Nazí, pomalovaní, modroocí bojovníci,

skvělí obchodníci (zavedli jedny z prvních mincí, tzv. duhovky), obývající hradiště (oppida) a slavící mnohé svátky. Jedním z těch nejvýznamnějších byl právě Samhain, který je již znám kolem 1. století před naším letopočtem, ne-li ještě mnohem dříve.

Samhain (podle keltského boha – pána mrtvých Sow-en) byla tajemná noc na konci října a listopadu, kdy se Keltové loučili s létem, koncem úrody (vystřídalo se období hojnosti s časem zimy a hladu) a slavili tak příchod zimy, ale i nového roku, který nadcházel v tento den.

Jelikož víra Keltů byla silně propojena s přírodou a koloběhem života a smrti, věřili, že v tento čas mizí pomyslná hranice mezi světem živých a mrtvých. Mysleli si, že se duše zesnulých v tento čas vracejí zpět na zem, a živí mohou navštívit podsvětí. V noci probíhaly bujaré oslavy, všude hořely obrovské ohně, lidé si na sebe navlékali masky a převleky, aby se chránili před zlými duchy. Ohně měly duším zemřelých svítit na cestu do světa. Keltové pojímali tento svátek zvesela, netruchlili. Věřili, že smrt je běžnou přirozenou součástí života.

Křesťanství přináší změnu

Během středověkého půlstoletí, kdy světu vládla katolická

církev, však muselo dojít ke změně. Papež Bonifác IV. chtěl vymítit všechny pohanské zvyky (jako každý z církevních představitelů) a propagovat tak křesťanství mezi lidmi. Ale bylo by řešením zrušit tento oblíbený svátek? Určitě ne. Proto jej papež šikovně nahradil křesťanským svátkem – Všech svatých (blahoslavených)/All Hollows (Saint) Day (1. listopad). I přes to lidé slavili svátky oba. V 16. století už byly svátky prolnuty tak, že se slavily jako jeden.

Mnohé zvyky, které přinášely tuto tradici, žijí i dnes. Prostírání večeře i pro zesnulé příbuzné (čekalo se, že rodinu navštíví), nebo vystavování za oknem zapálenou svíčku (dříve kousek uhlí), často ve vyřezané řepě, která měla bloudícím mrtvým duším posvítit na jejich cestu a ochránit příbytek před zlomyslnými duchy. Lidé se také převlékali do starých cárů a malovali si obličeje, aby se uchránili před zlými duchy.

Irové přicházejí do Ameriky

Největším mezníkem je rok 1840, kdy do Spojených států amerických přicházejí přistěhovalci z Evropy (především ze Skotska a Irska) a přinášejí sebou svůj, již lidový anglosaský svátek, který později nese právě jméno Halloween (zkrácení anglického „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“, 31. říjen). Svátek si podmaňuje především děti, kteří se v tento večer vydávají v maskách a převlecích strašidel a duchů (přiblížit se duchům zemřelých) po domech příbuzných a známých, které strašily, a za to od nich získávaly sladkosti a ovoce, tzv. Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu).

Započalo to dýní

Nový obyvatelé amerického kontinentu objevili, pro Evropany v tu dobu neznámé, dýně, které jsou větší a lépe se hodí k vyřezávání než řepa používaná na starém kontinentě. Proto se od 19. století Halloween opět probouzí a popularizuje. Je tak slaven dokonce ještě více než kdy dříve.           

Ze starých zvyků se ve spojitosti s Halloweenem zachovaly právě „lucerničky“ pro mrtvé. Tedy vyřezaná dýně do podoby strašidelného obličeje (zapálená svíčka uvnitř) a převlékání do strašidelných kostýmů. Podle staré legendy žil Hrozný Jack, který se vyznačoval takovou krutostí a zlou povahou (lakomec), že ho nechtěli vzít na nebesích a ani v pekle. Proto od těch dob musí Hrozný Jack chodit s vydlabanou tykví a hledat společníka až do Soudného dne. Proto se někdy svítícím vydlabaným dýním říká Jackovy lucerny.

*Známá je i římská tradice, která se na anglický kontinent dostala v 1. století, Apple Bobbing (Duck-apple). Připomínali si tak ženskou bohyni hojnosti (stromů a ovoce) Pomonu. Do nějaké nádoby (vany, hrnce,…) se dala voda i s jablky a účastníci (někdy se zavázanýma očima) museli dostat jablko bez pomoci rukou ven (tedy pomocí zubů).

Dušičky

U nás má ale daleko hlubší význam má svátek Všech svatých nebo lidově známější „Dušičky“ – památka zesnulých. Tento poklidný den, kdy vzpomínáme na ty, kteří už s námi nejsou a se kterými jsme prožili část svého života, letos oslaví 1114 let od vzniku tohoto svátku.

Dušičky oslavují pokoru, skromnost, upomínku na smrt jako životní zkušenost, a vracejí se k těm, které jsme měli rádi a kteří odešli z tohoto světa. „Dušičková“ cesta na hřbitov, zdobení hrobů svíčkami, věnci a květinami, je nejen tichou vzpomínkou, ale i společenskou událostí, kdy se spolu scházejí příbuzní, sousedé i známí.

„Tento den by měl být rodinným svátkem, měli bychom přestat smrt tabuizovat a nakonec připustit si ji. Vždyť od počátku lidské kultury je svět rozdělován na živé a mrtvé. Důležité je vědomí, že mrtví do našeho života prostě patří,“ říká významný teolog Tomáš Halík.

31. říjen – Samhain = dnes Halloween (Předvečer všech svatých)

1. listopad – Svátek všech svatých a blahoslavených

2. listopad – Památka zesnulých (Dušičky)

Nezáleží na tom, jestli slavíte keltský svátek Samhain, či dnes populárnější Halloween, nebo naše křesťanské Dušičky, důležité je udržovat si vzpomínku na naše bližní, kteří již s námi být přítomně nemohou. Máme je však v našem srdci a vzpomínkách. Berte proto symbol zapálené svíčky, který tyto svátky spojuje, takovým pomyslným světlem, které nadcházející pochmurné dny trochu rozzáří a vnese do nás chvilku nostalgie.

Více na: http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween, http://www.history.com/topics/halloween,

http://halloween-page.unas.cz/, http://www.timeanddate.com/holidays/us/halloween,

http://resources.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/halloween.html

Autor: Josef Němec | středa 31.10.2012 0:00 | karma článku: 10,65 | přečteno: 2161x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

Myslet si, co chci, je jedna věc. Říkat něco veřejně, je ale věc druhá. Pro někoho možnost sebe prezentovat se za každou cenu může vést k nespokojenosti lidí kolem, což leckdy vyvolává pomluvy a překrucování skutečností.

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Minulost ožívá a ani policie si neví rady

Je těžké žít se ztrátou někoho blízkého. Člověk nám někdy odejde a fyzicky zemře, v našich myslích ale i poté zůstává. Jenže co když se nacházíme v tak náročné životní situaci, že se nakonec musíme vzdát někoho, koho milujeme...

5.12.2023 v 21:38 | Karma: 6,63 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Požár se nezapomíná

Vzplanutí. Ať je to v době dětství, dospívání či v samotné dospělosti, vždy se na každé z nich vzpomíná se srdcem v oblacích. Někdy ten oblak připomene nejkrásnější chvíle života, jindy období, kdy jsme podlehli někomu...

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90 | Přečteno: 152x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

Trvá to dny, leckdy týdny a měsíce, jindy zase roky a mnohdy i věčnost. Jakákoliv ztráta v kterékoliv podobě může na nás působit na malou chvíli, krátkou dobu, nebo nás čas od času neustále překvapovat nejen v období zastavení se

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Pozor! Češi útočí na naše buňky…

Je to až k nevíře, že jsme poměrně často schopní kvalitně zpracovat některé reálné či smyšlené zážitky, opatřit je zdatnými a blízkými postavami a prostě je vypustit do věčného prostoru literatury, odkud nemůžou být...

20.8.2022 v 11:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 424
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).