Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Učitelem by chtěl být každý

Tolik prázdnin, pracovní doba od osmi do sotva dvou s pauzami po 45 minutách, žádná manuální práce, mohou si říkat co chtějí, mají mnoho moci, kterou naplno využívají,…

Učitelství skýtá samé výhody, alespoň tak to vidí veřejnost i kvůli médiím, která neustále národ dávkují tím, jak si pedagogové stěžují hlavně na platy. Vždyť i pokladní v jednom nejmenovaném marketu mají víc než oni, tak ať tam přeci jdou, když jim jejich plat nestačí. A vlastně i tak jim mzda neustále roste, každý rok…i když jen posledních pár let! Bohužel není státní zaměstnanec jako státní zaměstnanec.

Ale není to samozřejmě jen o penězích. Toto povolání má vést mladé lidi k tomu, aby pochopili fungování dnešní společnosti, uměli se chovat apod. Zároveň se ale nejedná o celkové vychovávání – ano, škola je vzdělávací a VÝCHOVNÁ instituce, ale žák by měl vstupovat do školy s nějakým základem a na tom stavět. Bez základů se někdy dost těžko vybuduje něco kvalitnějšího, anebo jsou učitelé tak neschopní? Vždyť mají v hodinách tolik času se každému věnovat.

Problém skýtá nejspíš již na pedagogických fakultách. Hlásí se tam studenti, kteří chtějí získat jen titul, a mnozí tak absolvují tu nejjednodušší fakultu v republice. Vždyť se říká: „Kdo neumí, tak učí.“ Možná to bude tím, že právě na těchto fakultách vyučují mnohdy i lidé, kteří nikdy nepřišli do styku s praxí. Jak je to možné? Kdoví, na druhou stranu studenti podle zdejších pedagogů musí mít větší penzum znalostí než jejich budoucí žáci, ale se samotným vyučováním přijdou do styku až v posledních ročnících studia. Přeci vám stačí si zaučit jednu-dvě hodiny za semestr a víte všechno.

Možná doufají v to, že až v samotné práci zjistíte, jestli v učitelství zůstanete. Mnoho z nich nezůstane, protože ani neví, jak mají se žáky pořádně pracovat. Vzdají se snadno i kvůli papírování, které je mnohdy naprosto zbytečné – ale nejen inspekce je vyžaduje – anebo narazí se svými novinkami na odpor kolegů či zákonných zástupců.

Ano, pracovní doba, kdy učitel vyučuje, je poměrně krátká. Do toho se ale nezapočítávají dohledy, přípravy, opravování, vedení různých záznamů, hovor se zákonnými zástupci apod. A ne všude tato pracovní doba je takto klouzavá, některé školy mají fixní dobu, kdy musíte být ve škole – od půl osmé do půl čtvrté. Jestli je to správné nebo ne, nemohu posoudit. Nejsem si ale jist, jestli by pedagog byl schopen všechny zmiňované činnosti dělat jen ve škole, kde k tomu leckdy nemá ani vhodné podmínky.

Ještě štěstí že jsou ty dva měsíce prázdnin, kdy učitelé čerpají řádnou dovolenou, aby si povinně odpočali a psychicky se zase připravili na září. Nemůžete si vzít volno, kdy chcete, při jiných žákovských prázdninách máte studijní volno nebo školení či jinou průpravu do vašeho portfolia. A jelikož je plat poměrně slušný, nevadí vám ani tolik, že si v letních měsících připlácíte za dovolenou. Lepší něco než nic!

V poslední době se tvrdí, že žáci jsou prostřednictvím učitelů zahlceni informacemi, které se musejí učit. K čemu vám bude tohle a tohle, vždyť v dnešní době existuje internet, tam si to najdou. A zákaz mobilních telefonů? Vypadá to jako nějaká parodie na zákazy, které bývaly před několika desítkami let.

Všichni přeci víme, jak by to mělo vypadat. Prošli jsme základní školou, jsme experti na danou problematiku. Ale pokud žáci nebudou mít v hlavě nějaký základ, nesetkají se s různými pohledy na věc, nemohou podle mého mínění být schopni v dnešním světě existovat.

Nikdo z nás neví, koho ve třídě máme, jestli budoucího nositele Nobelovy ceny za chemii, nejlepší žurnalistu oceněného Pulitzerovou cenou atd. Někteří možná již nikdy neuvidí chemické vzorce, nebudou potřebovat vědět, kde leží nějaký ostrov Kuba atd.

Rozdíl v předání studnice znalostí a kompetencí je spíše v tom, jakým způsobem by se to měli naučit. Frontální výuka naštěstí ubývá, ale jde to pomalu, protože nejsou k tomu stále nejvhodnější podmínky. Státní školství se řídí podle Rámcového vzdělávacího programu, který se podle MŠMT reviduje a zase ne. Jenže jako ve všech rezortech a sférách vše hrozně trvá a to, co vypadá jako reforma a pozitivní změna, již je jen seriálem na pokračování, který hraje stále tu ohranou písničku, která štve všechny. Naštěstí změna většinou nakonec přichází zespoda!

Učitelství je poslání…často si vzpomenu na dědu, který mi říkával, abych se pořádně učil, přeci nechci dělat jako on celý život rukama, vstávat ve čtyři a pracovat třeba i na směny. Hlavou je to přeci snazší. Osobně mě baví vyučovat, snažím se vidět jen ta pozitiva, denně jsem obohacován těmi, kteří ponesou na svých bedrech budoucnost národa i světa, a to je pro mě to nejcennější.

Hodně zdaru k věcnému boji s byrokracií a těmi, kteří mají blízko ke světaznalým broukům Pytlíkům.

P. S. Koronavirus přinesl možná naději na změnu, anebo ji zahodíme?

Autor: Josef Němec | pondělí 27.4.2020 21:01 | karma článku: 13,38 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Josef Němec

Chceme ho zpět

A je to tady...někdo se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Taky aby ne, když justice udělat víc nemůže a vypadá to, jako kdyby hájila zloduchy, vrahy a neznabohy.

13.5.2019 v 16:47 | Karma: 5,42 | Přečteno: 492x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Ani při poslední noci starého roku se svět neobejde beze ztrát. Životy některých zasáhnout ohromné smutky, které jen tak ze svých srdcí nevypudí. Čím si to zasloužili?

13.1.2019 v 20:51 | Karma: 5,22 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Jeden život nestačí

Všechny cesty vedou...do Říma. Ano, všichni to známe a nejspíš to bude ryzí pravda. Anthony Doerr se rozhodl napsat knihu, ve které se s námi podělí o dvanáct měsíců, které strávil v italské metropoli.

8.12.2018 v 21:15 | Karma: 4,11 | Přečteno: 142x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Objev, na který se nezapomíná

Desetiletý Edvin si dlouho krás skautského tábora neužíval. Našel totiž něco, co mu obrátilo dosavadní život na ruby. Na druhou stranu bude moci být více se sousedem – kriminálním komisařem Bäckströmem.

11.11.2018 v 12:09 | Karma: 7,81 | Přečteno: 300x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Poslední šanci jsme promrhali

Od té doby, co člověk zjistil, že je podle něj tím nejdokonalejším tvorem na planete, dělá si, co chce. Bohužel to nepůjde do nekonečně a příroda už sama ukazuje, že si dovede s námi poradit. Ale my s jejími vrtochy těžko.

10.10.2018 v 19:23 | Karma: 7,12 | Přečteno: 528x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 424
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).