Trpká chuť bretaňského pobřeží

Nacházíme se v jedné nejstarší geologické oblasti francouzského státu, kde jsou zimy mírné a léta relativně chladná. Právě sem, na výběžek Bretaňského poloostrova, je „deportován“ pařížský detektiv a komisař v jedné osobě, pan Dupin.  

Zprvu není nadšen z toho náhlého převelení do tohohle „zapadákova“ pomalu na konci světa, a to díky svým problémům nejen s vedením policejního oddělení, ale postupem času si tento kus země alespoň trochu zamiluje.

Pak přijde vražda starého majitele hotelu pana Penneca, kterému zbývalo už jen pár dní života, a zmizení obrazu vysoké hodnoty. Kdo ho má na svědomí? Komu nadělil dědictví ve své poslední vůli? A proč jeho potomek mizí v hlubinách moře?

*

„Myslím tím jenom, že je správné a nezbytné, aby každá nová generace zavedla změny. Jen tak je možné zachovat i to původní a udržovat tradici živou.“

Světlo, které se teď večer proměňovalo, působilo přímo

magicky. Barvy byly kouzelné, vše zářilo intenzivně, teple a měkce současně. Zlatě. Vypadlo to, jako by se slunce rozhodlo, že v posledních hodinách před západem ponechá na věcech samotných, aby záhadným způsobem vyzařovaly světlo; alespoň to tak Dupinovi pokaždé připadalo. Objekty nebyly osvětlované slunečními paprsky, ale zářily vlastní silou, ze svého nitra. Nikde jinde na světě neviděl Dupin takové světlo jako tady, v Bretani. Nepochyboval o tom, že právě toto záhadné světlo se m přilákalo malíře. Bylo mu trochu trapné, že i on, dítě velkoměsta, se dává unést takovou přírodní romantikou. A musel si dokonce přiznat, že se mu to stává stále častěji.

*

Detektivka pomalejšího rázu je zasazena do neskonale nádherného prostředí západní Francie, ve které dominuje – pro mě vcelku nepříjemný – komisař Dupin. Možná je to účel, kdo ví. Spisovatel Bannalec použil zajímavou a vcelku neprozkoumanou destinaci, ale nedokázal ji naplno využít. Snad tato jeho první kniha je z celé krimi série nejslabší a další díly budou jen a jen lepší. V zahraničí prý mají úspěch.

 

Název knihy: Bretaňské poměry (Bretonische Verhältnisse)

Autor: Jean-Luc Bannalec

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: říjen 2014


 
 
 
 
 
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Němec | čtvrtek 23.10.2014 19:20 | karma článku: 7,98 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89