Samozvaná spravedlnost

Zmizení několika miliard dolarů nemůže nechat nikoho v klidu. Navíc média mluví o nějakém bombovém útoku někde na východě, který může souviset. Co když je ale všechno mnohem blíž a jedno z bankovních center je v ohrožení?

Někdy člověk kupuje knihy kvůli tomu, že autora zbožňuje a chce mít všechny jeho příběhy ve své knihovničce, jenže u Michaela Robothama je to u mě hlubší. Jeho příběhy mě vždycky dovedou k přemýšlení nejen o samotném případu, ale spíše o důsledcích, které má na lidské osudy i společenské vědomí v dané oblasti. Dokáže mě na dané vlně vést až do konce.

Tentokrát se pustil do spletitého vyšetřování na irácké půdě, kde kromě loupeže zasáhne hlavního hrdinu smrt milované Nicole. Ačkoliv jsme chvíli v Asii i v Evropě, nejsme zmateni a nádherně se noříme do globalizovaného systému zisku a ztrát, kde se točí peníze, najímají se lidé, aby vyhrožovali a zabíjeli, a pocity lásky a štěstí končí na válečných frontách. A ještě k tomu je v ohrožení i moje oblíbená metropole na Temži.

Pokud jste si zamilovali psychologa Joe O’Loughlina, musím vás zklamat, v tomto díle si jej moc neužijete. Dá se říct, že Vraky jsou jakýmsi intermezzem, které mají na další příběh s ním připravit a naopak využívají jeho věrného přítele a kolegu Vincenta Ruize. Ale celkový dojem to nesnižuje. Naopak! Řekl bych, že tu ještě víc převládá napětí a postavy vás překvapí dost osobitým způsobem. Je pak těžké důvěřovat ženám.

Troufnete si přidat se na cestu, kde vás okolí bude srážet na kolena a vy s tím nebudete moci skoro nic dělat?

*

„Chceš se umýt? Já ti ukážu, jak se mýt.“

Strčil Albieho hlavu do záchodové mísy. Spláchl. Udělal to znovu. Albieho nohy v ponožkách klouzaly po dlaždicích na podlaze. Nemohl dýchat. Reece jeho hlavu vytáhl z mísy a praštil s ní o nádrž, potom znovu spláchl. Nechal Albieho ležet na zemi, voda ze záchodu mu stékala po obličeji.

Když vyrůstal, vejce bylo luxusní zboží. Jídlo bylo luxusní zboží. Stály se na něj fronty, smlouvalo se kvůli němu a jedlo se s úctou. Pro jeho matku byl každý den boj. Vychovala na Západním břehu šest dětí a šitím pro sousedy si vydělávala jen pár izraelských šekelů.

*

Název knihy: Vraky (The Wreckage)

Autor: Michael Robotham

Nakladatelství: Moba

Vydáno: srpen 2020

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Němec | pondělí 28.9.2020 10:13 | karma článku: 6,74 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89