Neskryje to ani sníh

Žádné roční období, ba ani rozmary počasí, nemohou na dlouhou dobu skrýt zvrácenosti minulé, dnešní i té nadcházející doby. Na vesnici, kde se navzájem všichni znají, nevyjímaje.

Stačí jedna zmordovaná dívka na seně, která byla předtím nejspíš znásilněna, aby se z idylických dědin Podlesí a Habřiny staly neradostnými místy pro život. Mohl dívku zavraždit její bývalý přítel? Proč před všemi Klára tajila, že je těhotná? Styděla se snad?

Kriminální komisař Bém a jeho spolupracovníci si ale budou lámat hlavu i nad zmizelou manželkou Kordovou, která jen tak v noční košili a pantoflích „odešla“ z domova. Utekla za milencem? Nebo byla unesena? Ale kým? Kdo si s kým vybírá účty?

Závist. Nespokojenost se stávajícím životem. Ženský klín ve spárech ďábla. Nikdo nezůstává nikomu zavázaný bez následků.

*

„Jak se dostaneme k tomu křoví na mezi, nemá šanci.“ Betlach vytáhl z pouzdra služební pistoli a vsunul ji do boční kapsy, aby ji měl co nejrychleji připravenou k použití. Aniž by věnoval pozornost kolegovi, prodral se smrčky mimo les a vykročil šikmo k stavení, obklopenému mlázím.

„Co když to nebude on?“ nadhodil šeptem Šrámek, když ho dostihl.

„Nežvaň hlouposti a měj oči na stopkách, může patřit k lidem, kterým nedělá žádný problém vytáhnout bouchačku a prásknout po tobě. A jestli je v tom zběhlej, tak chytíš nějakou včelku, ani nebudeš vědět jak.“

„Nestraš. Proč by po mně střílel? Jdeme ho jenom zkontrolovat,“ vychrlil ze sebe zadýchaně nadstrážmistr a zvolnil krok. Učinil to bezděčně, ale zůstával znatelně pozadu.

„A právě tohle ho může naštvat.“ Pár metrů od pásu mlází se praporčík zastavil, pootočil se k Šrámkovi, posunky naznačil, odkud ho má zajišťovat, a když tam přeběhl a podřepl, sám se rychlým krokem přesunul do míst, kde mohl snadno proklouznout ke kůlně. Od ní měl tmavě zelenou felicii jako na dlani. V autě nikdo neseděl, pootevřené dveře do stavení nasvědčovaly tomu, že muž, který je zajímá, bude uvnitř. S rukou v kapse na pažbě pistole se praporčík vydal k vozidlu. Když došel na úroveň nadstrážmistra, skrývajícího se mezi smrčky, mávl na něho, aby vylezl. „Schovej to,“ zareagoval na pistoli v jeho pravačce.

*

Odpočinkové čtení v dlouhých prosincových dnech, tím by teda mohla být česká detektivka Velká vánice od Milana Duška. Jasné, přehledné a úderné, což z ní dělá lehce nadprůměrnou knihu z českých luhů a hájů. Zkusíte se také ponořit do tohoto díla?

 

Název knihy: Velká vánice

Autor: Milan Dušek (http://milandusek.cz/)

Nakladatelství: Moba (http://www.mobaknihy.cz/)

Vydáno: listopad 2015

Autor: Josef Němec | pátek 11.12.2015 8:38 | karma článku: 7,69 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89