Maturitní plesy radši ne!

Česká spisovatelka Miroslava Besserová má jasnou odpověď, ale ne každý je na tom stejně jako ona. Proto právě pro vás – ty nejisté – přichystala soubor pětadvaceti povídek o bývalých spolužačkách z jedné holčičí třídy na gymplu, jež spojuje jedno – pomaturitní srazy.

Každá z dívek, dnes dospělých žen, měla rozmanité životní osudy, které mohou potkat kohokoliv bez rozdílu postavení. Arogantní panička, která si léčí své manýry na druhých, a vychovala si doma rozmazleného parchanta, vdaná spolužačka za homosexuála, pracující a zároveň nulová ve vztazích, další si nedokázala prosadit svůj názor a provdala se za doktora, a přesto umírá.

Sny bez skutečnosti. Převlečené lásky. Moc, která nezná mezí. Bohatství a majetek, kterých není nikdo dost. Život přetržen osudy a maličkostmi.

*

Když se tak zpětně na těch pár vět dívám, letí mi hlavou tolik momentů, rozhodnutí, která bych dnes vrátila a udělala jinak, uvědomuju si mnohem víc věcí v docela jiných souvislostech. Byla jsem strašně jelito, ale jsme v Brně, příběh je o něčem jiném.

Malými uličkami, které se kupodivu moc nezměnily, jsem došla až na tržiště. Ani dnes tu nechyběla keramika s moravskými motivy, stránky s pásky, náramky a korálky, vyřezávané dřevěné hračky, když se za mnou ozvalo: „Stůj, osobo do Prahy

zběhlá!“

Táta netuší, že jsem nemocná, sám má období, kdy potřebuje pomoct, hlavně psychicky. Začal mi říkat Janinko, jako když jsem byla malá. Začíná se asi projevovat ten kriminál a náš vlhký suterénní byt.

Ani děti nevědí, jak je to se mnou vážně. Nechci jim přidělávat starosti a strach, co bude, až zůstanou s tátou samy. Zase se brzy ozvu…

Pak jednoho dne přišlo parte. Poslal je Janin táta.

Važme si proto každého dne s těmi, které máme rádi. Neříkejme – potom se uvidíme, potom si všechno povíme, potom na sebe budeme mít víc času, potom si sedneme a prožijeme úžasné chvíle. Potom – už nemusí nikdy přijít.

*

Nečekal jsem od knihy mnoho, protože jsem upřímně ani nevěděl, co si chci přečíst. Chtěl jsem vědět, co dokážeme jiného napsat a v jaké úrovni. Překvapilo mě, že se to četlo tak dobře a rychle, především kvituji blízkost k realitě. Krátké kapitoly a velmi čtivě napsány. Nenáročná literatura pro všechny bez rozdílu.

 

Název knihy: Maturitní srazy radši ne!

Autor: Miroslava Besserová

Nakladatelství: Ikar (http://ikar-knihy.cz/)

Vydáno: červen 2014

Autor: Josef Němec | čtvrtek 10.7.2014 19:20 | karma článku: 6,02 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89