K čertu s tím

Paměť mi už tak dobře neslouží, a to jsem byl ještě donedávna nepřekonatelným přeborníkem v deduktivní činnosti. A nemluvě o mé fyzické stránce, která je už pomalu také nepoužitelná. Nikdo mi neuvěří, že jsem byl tím detektivem.

Stárnoucí Sherlock Holmes žije již několik let mimo rušný Londýn. Nemá na světě žádné své bližní, přežil totiž nejen svého přítele doktora Watsona ale i hospodyni paní Hudsonovou. Na samotě se tak alespoň stará o své včely a společnost mu čas od času dělá nová hospodyně paní Munroová se synem Rogerem. Právě ten obdivuje třiadevadesátiletého detektiva, kterým je přímo posedlý.

Ve třech vyprávěcích rovinách tak sledujeme nejen předávání zkušeností mezi Sherlockem a Rogerem, které se odehrává krátce po konci druhé světové války, ale vypravujeme se navíc i na poslední výpravu do Japonska, kde Holmes navštíví muže, jež má prý nevyřízené účty s jeho otcem, a nakonec vrcholné vypravování o srdceryvném případu paní Ann Kellerové a skleněném harmoniu.

Upravená pravda. Smrti vstříc. Neopětovaná láska zpomaleného srdce. Věřit ani sobě nelze. Vítězí klid a pochopení.

*

„Úplně mrtvý, chlapče. Bohužel úplně mrtvý…“

Holmes byl až příliš dobře obeznámen s nevítanými příchody smrti – nebo si to aspoň namlouval – a její nenadálé návštěvy ho už nepřekvapovaly. Ze svého předlouhého života klečel u nesčetných mrtvol – žen, mužů, dětí i zvířat, často úplně cizích, ačkoli někdy známých – a pozoroval nezvratné stopy, které představovaly její navštívenku (modročerné zhmožděniny na jedné straně těla, kůže bez barvy, ohnuté ztuhlé prsty, nasládlý hnilobný pach pronikající živým do nozder: nejrůznější variace, ale stále jedno jediné nepopíratelné téma).

Smrt, stejně jako zločin, je běžná, napsal kdysi. Na druhé straně logika je vzácná. Proto může být obtížné uchovat si logické uvažování, zejména tváří v tvář smrtelnosti. Nicméně člověk by se měl vždycky spíše držet logiky než prodlévat v úvahách o smrt.

A tak i v té vysoké trávě vytáhl logiku jako blýskavý štít, aby odrazil drtivou bolest z nálezu chlapcova těla (zapomeňte na mírnou závrať, která se ho zmocnila, rozechvělé prsty nebo otupující úzkost, jež mu začínala rozkvétat v mysli). Přesvědčil sám sebe, že fakt Rogerovy smrti v této chvíli nehraje roli. Záleží na tom, jak chlapec zemřel. Ale nemusel tělo ani prohlížet – nemusel se ani sklonit a prozkoumat napuchlou, oteklou tvář –, aby pochopil scénář Rogerova odchodu ze světa.

Chlapec byl pochopitelně pobodán.

*

Kniha Mr. Holmes nám připomíná chvíle, ve kterých bychom chtěli po tolika letech navštívit starého přítele, po kterém se nám už dlouho stýskalo. Mitchi Cullinovi se dobře podařilo zachytit svět stárnoucího člověka, který bojuje s odumírající skořápkou i pocitem samoty, která přivolává vzpomínky i mrtvé. Pro fanoušky Sherlocka Holmese a jeho otce Arthura Conana Doyla to bude povinná literatura, která ostatní nepobouří a ani zas tak moc nepřekvapí. Podle knihy byl letos natočen i film se stejnojmenným názvem, kde hlavní roli ztvárnil Ian McKellen, kterého všichni znají především jako představitele Tolkienova hrdiny – Gandalfa.

 

Název knihy: Mr. Holmes (The Slight Trick of The Mind)

Autor: Mitch Cullin (https://twitter.com/mitchcullin)

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: září 2015

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Němec | středa 21.10.2015 10:25 | karma článku: 8,05 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89