Držme pospolu

Opora v životě každého jedince je naprosto zásadní. Někdo ji bere jako fyzickou podstatu, mnozí především v rámci duchovní úrovně. Síla rodinných vazeb se tak stává nepostradatelnou součástí přežití.

O tom by mnohé mohli povídat bratři, které spojuje neklidné dětství, ze kterého možná dodnes mají ještě noční můry. Otec jako tyran, který z nich chtěl vytvořit nositele síly a žádného strachu, což pro ně paradoxně bylo v dospělosti podstatným vodítkem.

„V opravdovým klanu si navzájem nikdy neubližujou.“

Proto společně Leo, Vincent a Felix utvoří takovou radikální skupinu, která si bezmezně důvěřuje a jež by bez jednoho z nich naprosto zkolabovala. Vše totiž od té chvíle závisí na jednotě a přesném načasování. Taky aby ne, když se dali na dráhu zločinu, který má předčit všechny švédské nekalosti, které se v minulosti staly.

Tajně získávají vojenské zbraně, vykradou několik bank,…a nikdo je prostě nedokáže popsat natolik, aby byli chyceni. Ano, možná se postupně objevují společné znaky z různých případů, ale svědkové jako by byli zmateni nebo vůbec neexistovali. Prolomí tuto policejní neschopnost detektiv John Broncks? Podaří se mu gang chytit a překazit tak loupež století?

*

„Pod auta!“

Přiskočil k plachtě, nadzvedl ji, vytvořil vchod do jeskyně.

„Dělejte!“

Vincent si lehl na břicho a vplížil se dovnitř. Felix za ním.

„Ty taky!“

Jasper vstal, udělal dva skoky se zbraní v náručí, vrhl se na zem a zalezl pod plachtu. Leo se vplížil dovnitř hned za ním. Světlomet helikoptéry zatím olizoval benzinku, asfaltovou plochu a plachtu.

Břicho na zemi, do zad je tlačil výfukový systém a olejová vana.

Je tady. Nad nimi.

Rotující listy vrtule hnaly na plachtu vzduch. Ta se nejprve zachvěla a pak se roztančila v nepravidelném rytmu. Světlo se dralo dovnitř, plachta získala ostře zelený odstín.

Zůstali tam ležet a tiše oddechovali. Leovo rameno se tisklo na Felixovo. Věděl, co si teď jeho mladší bratr myslí.

Kdyby ho Felix nezastavil, kdyby přepadli i třetí banku…

Helikoptéra by je tam dostihla dřív, než by stihli přepadení dokončit. Byli by odhaleni.

*

Jeden z dalších příběhů, který byl napsán podle skutečné události, a to nejen spisovatelem, ale i blízkým účastníkem a pozorovatelem těchto loupeží, jež měl na svědomí jeden bratský gang na území Švédska. Ze začátku jsem byl v rozpacích, ale když jsem pronikl do hlavního problému věci, tak jsem byl nadšen a dokonce i natolik zamyšlen, že jsem si nedokázal připustit, že se to opravdu mohlo takhle někdy stát. A ono se to opravdu událo. Na podzim příštího roku se s hrdiny znovu setkáme, neboť autoři plánují pokračování.

 

Název knihy: Made in Sweden (Björndansen)

Autor: Anders Roslund a Stefan Thunberg (http://roslund-hellstrom.com/)

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: listopad 2015

Autor: Josef Němec | neděle 6.12.2015 13:12 | karma článku: 5,87 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89