Běh naděje tradičně ožil ve Strakonicích

Právě dnes, ve čtvrtek 20. září 2012, se konal již pátý ročník tzv. Běhu naděje, který pokračuje v myšlence Běhu Terryho Foxe - atleta s rakovinou a amputovanou nohou, který se rozhodl svým během napříč Kanadou překonat bezmocnost, dodat naději nemocným a nakonec i vybrat peníze na výzkum léku proti rakovině.

Příběh Terryho Foxe

Když 28. července roku 1958 přišel na svět v kanadské provincii Manitoba - v hlavním městě Winnipegu - Terrance Stanley Fox, málokdo mohl tušit, že jeho život bude odbíjet pouze 22 let. Ani o den více.

V pouhých deseti letech se s rodinou (oběma rodiči - Rolland a Betty - i třemi sourozenci - Fred, Darrell a Judith) přestěhovali do Port Coquitlam (v Britské Kolumbii), kde vyrůstal a vzdělával se.

Velice soutěživý Terry se stal brzy nadějným sportovcem, který hrál rád fotbal (soccer), rugby a baseball. Nejvíce si však zamiloval basketbal, a to ačkoliv byl nižšího vzrůstu. Jeho výška dosahovala pouhých 1, 50 metrů.

Trenéři mu však radili, že by se spíše měl věnovat atletice, neboť byl jeden z mála, kdo měl tak nespoutanou výdrž. On si však vedl svou a chtěl se stát sportovním trenérem, ačkoliv mu chyběly finance. Nakonec se mu podařilo získat i ocenění - vysokoškolskou cenu za Nejlepšího atleta, kterou dostal společně s jeho přítelem Doug Alwardem.

V 19 letech (roku 1977) se vcelku jeho poklidný a úspěšný život obrátil vzhůru nohama. Byla mu diagnostikována rakovina kostí (tzv. sarkom kostí) a po roce přišel o pravou nohu (došlo k amputaci).

Pobyt v nemocnici ho velmi poznamenal. Zdrcen bolestí, utrpením (viděl v nemocnicích mnoho dětí onemocněných rakovinou) a zjištěním, jak málo financí stát přispívá na výzkum rakoviny, se rozhodl uskutečnit něco pro boj s touto zákeřnou chorobou.

Po intenzivním tréninku (18 měsíců - 5000km) se rozhodl svůj záměr zrealizovat.

12. dubna 1980 započal svůj běh i s protézou - tzv. Maraton naděje (Marathon of Hope) - z východního pobřeží Newfoundlandu napříč Kanadou. Neusiloval o žádnou finanční odměnu, ale chtěl pomoc lidem nemocným, jako byl on sám.

Nevybral si nejkratší trasu, ale tu nejlidnatější oblast. Každý den absolvoval trasu rovnou téměř maratonské trati. Od každého občana cestou vybíral symbolický 1$ a celkem mohl tak vybrat cca 25 000 000 $.

Za 143 dní urazil neuvěřitelných 5 565 kilometrů (Mimo jiné s ním bylo v Torontu provedeno interview za běhu do americké TV reality show s názvem That's Incredible!), ale u Thunder Bay musel běh přerušit díky rakovině, která postoupila až do plic.

Dostal zápal plic, tělo upadlo do kómatu a 28. června 1981 zemřel. Všechny kanadské vládní budovy stáhly vlajku na půl žerdi, dokud neproběhl jeho pohřeb.

Terry se stal nejmladším držitelem Řádu Kanady (nejvyšší civilní vyznamenání země) a dodnes se na jeho počest běhají závody jménem Běh Terryho Foxe. Výjimkou není ani Česká republika.

Běh Terryho Foxe a Běh naděje

Celosvětová sportovní událost, pořádaná na počest kanadského atleta T. Foxe se poprvé konala v srpnu roku 1981, krátce po jeho smrti. Uspořádal ji kanadský podnikatel Isadore Sharp, jehož čtvrtý syn též zemřel na rakovinu. Výdělek z akce věnoval na výzkum boje proti rakovině. V České republice se tento běh konal od roku 1993. V roce 2002 se již tato událost konala v 53 zemích světa.

V roce 2008 byl nahrazen Během naděje, který volně navazuje na úspěšnou tradici běhů organizovaných na podporu výzkumu rakoviny (BTF - 1993/2007). 

Běh naděje ve Strakonicích
Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola zahájil Běh naděje a odstartoval první výběh. Přes chladné počasí, které panovalo v ranních hodinách, se postupně oteplilo a za pomoci vojenských účastníků vše proběhlo podle plánu. Někdo běžel, někdo si ho jen prošel, ale účast splnil a přišel tak podpořit tuto tradiční akci pro dobrou věc.

Doprovodný program se převážně konal v letním kině, kde nám zazpívali muzikálové melodie účastníci X Faktoru - Martina Partlová a Petr Kutheil - ale i populární kapela Děda Mládek Illegal Band, jejichž rytmy všechny účastníky rozpohybovali a potěšili.

 

Jménem všech bych rád poděkoval všem - co přispěli, přišli si zasportovat, podpořit akci, ale hlavně těm, co tento Běh pořádali! Díky!!!

 

Vzpomínka na Terryho Foxe

http://www.youtube.com/embed/wzd4LYlHCfk

P. S. Bohužel mi nešlo přidat video sem, proto dávám jen odkaz.

Oficiální stránky: http://www.terryfox.org/, http://behnadeje.cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Němec | čtvrtek 20.9.2012 12:54 | karma článku: 7,72 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89