Nacismus a komunismus: je správné je srovnávat?

Minulé století bych označil za století zla. Došlo k zneužití techniky k masovému vraždění jiných lidí. Zmechanizovaná vraždící mašinérie měla vyhladit některé národy světa (viz třeba genocida Arménů a etnické čistky na Balkáně). Absolutním vrcholem zla minulého století (a vlastně vůbec celých lidských dějin) se staly dva nelítostné a kruté systémy. Oba jsou ztělesněním zla, přesto jsou veřejnosti posuzovány rozdílně.

Nacismus a komunismus odmítají liberalismus, neuznávají individualismus. Zavrhují tradiční politický, ekonomický a sociální řád. Dalším jednotícím prvkem je antidemokratismus. Oba zavrhují princip parlamentní demokracie.

Mají i stejnou skupinu lidí, kterou chtějí oslovit - dělnickou třídu. V tomto případě používají stejné motivy. Příkladem může být svalnatý dělník budující nový systém, nebo drtící silnou paží své nepřátele (Žida, kapitalistu).

Oba režimy chtějí nastolit nový systém. Oba chtějí vytvořit nového člověka. Nacisté toho chtěli dosáhnout pomocí své zvrácené biologie. Podle jejich plánů chtěli mít rasově čistou společnost. Jejich velkým nepřítelem byl Žid. Židé přece podle nacistické logiky špinili rasu a ničili německou kulturu.

Komunisté chtěli přetvořit člověka zase pomocí své zvrácené sociologie. Chtěli vlastnit lidskou duši a ovládat lidské myšlení. Nepřítelem komunistů je "měšťák". Ten chce rozvrátit a zničit systém. Za "měšťáka" může být označen proletář, Žid a i třeba člen komunistické strany. Stačí jen špatně myslet.

Oba systémy chápaly teror, jako prostředek udržení se u moci. Je jedno jestli hovoříme o komunistickém režimu v SSSR, v Číně, nebo v Československu. Vždy byla počáteční fáze tou nejhorší. V době uvolnění ty excesy nebyly tak časté, přesto k použití násilí docházelo. Nacistický režim si prošel jen tou fází, kdy masové násilí bylo pácháno každý den.

Závěrem bych chtěl zmínit způsob likvidace nepřátelských osob v nacistickém a v komunistickém systému. Nacistický plán vyhlazení Židů spočíval na těchto fázích:

- vyvlastnění majetku

- vystěhování a soustředění obyvatelstva

- vyvražďovací "mobilní operace"

- deportace

- střediska průmyslového vraždění - tedy nacistické koncentrační tábory a jejich plynové komory

U komunistů je to tak, že až na režim v KLDR neprováděli průmyslové vyvražďování lidí. Jejich specifikem byly (a jsou) svévolné rozsudky smrti a hladomor. Zejména hladomory byly uměle vyvolány v dobách odporu venkova proti centrální moci. Právem je srovnáván ukrajinský hladomor z let 1932 - 1933 s nacistickou genocidou Židů.

Jak je tedy vidět, není správné jednu z těchto ideologií zatracovat a druhou tolerovat. Zločinecké byly (a jsou) obě a obě si zaslouží být zatracovány. Mají opravdu hodně společných věcí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kukla | pondělí 6.8.2012 20:00 | karma článku: 29,63 | přečteno: 1681x