Červenohorské sedlo a další problémy Jesenicka

Za sedmero horami a sedmero řekami leží …. Jesenicko.  Tato úvodní lokalizace je sice trochu přehnaná, ale většina obyvatel naší země nemá moc jasnou představu o tom, kde tento kraj vlastně leží. Nuže, najděte si nějakou dobrou mapu České republiky.  Jesenicko se nachází v nejsevernějším výběžku naší části Slezska (to je historická země, která stejně jako ostatní orientální země leží východně od České Třebové  ).  No, a to naše milé Jesenicko je docela pěkně odříznuto od vnitrozemí naší vlasti, obklopují ho totiž hory a hranice s Polskem.

Debata o tunelu

Řešením této situace by samozřejmě byla stavba tunelu pod Červenohorským sedlem. Ono se dokonce o tomto projektu před pár lety docela vážně uvažovalo, já si na to pamatuji. A taky moc dobře si pamatuji na to, jak všelijací zelení aktivisté začali vykřikovat, že tunel totálně zničí Jeseníky, ublíží to zvířátkům atd. Časem ta debata utichla, upustilo se od toho projektu a dalo by se říct, že se na to i trochu zapomnělo. Nicméně před pár dny jsem úplně náhodně na internetu objevil petici (http://www.e-petice.cz/petitions/petice-za-vybudovani-tunelu-pod-cervenohorskym-se.html), která tunelu pod Červenohorským sedlem požaduje. Asi den na to o tom informovala Česká televize na svém webu (http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-ostrava/zpravy/252551-signatari-petice-chteji-tunel-pod-cervenohorskym-sedlem/), což mě mile překvapilo, protože když už v nějakém médiu s celostátní působností probleskne zpráva o Jesenicku, tak je to většinou ve smyslu toho, že je tam vysoká nezaměstnanost, ve velkém množství se tam užívají drogy a nějaký vychovatel tam učí svoje neinteligentní chovance hajlovat.

Ten tunel by Jesenicko potřebovalo jako sůl. Především by se kraj více dopravně zpřístupnil. Já netvrdím, že by se sem po otevření tunelu nahrnuly davy lidí, ale nějaké turisty by to snad přece jen přilákat mohlo a co si budeme, tady jsme na turistickém ruchu z velké části závislí. Byla by to možná jen drobná změna k lepšímu, ale i to se tady počítá.

 

Další problémy Jesenicka

Nerad to říkám, ale musím to říct. O Ostravsku a severních Čechách se obecně vím, že to jsou problémové oblasti. Někde nějací horníci si zastávkují a hned o tom celá republika. Ale věděli jste, že třeba lázně v Dolní Lipové ukončili svoji činnost, protože jejich vedení stálo za starou bačkoru? Slyšeli jste o tom, že tady byla třeba uzavřena pobočka nějaké firmy? Tady se zadělává na obrovský problém. Je tady velká nezaměstnanost. To, že se o jedno pracovní místo uchází i třeba 70 lidí zde není nic nenormálního. Mladí lidé odcházejí za vzděláním do velkých měst a převážná většina z nich se už navrací, protože se zde nemůžou uplatnit. Z mládeže tady teda zůstávají většinou ti, kteří mají nižší stupeň vzdělání a jsou mnohdy příchylnější k různým extremistickým směrům. Existence romské populace může taky zajímavě zamávat s osudy regionu. Zatím se tady nic nestalo, ale kdo ví, co bude za pár let? O drogách jsem se už taky zmínil. To je taky velký problém. Nebudu přehánět, když budu tvrdit, že v regionálním tisku čtu docela často, že tam a tam byla objevena nová pěstírna, tam zase chytli někoho s pervitinem atd.

 

Jak dál?

Nechce se mi tady ale jen pofňukávat na špatným stavem mého domova. Jak už jsem řekl, problém není jenom ve špatném dopravním spojení, ale je i v nás, kteří tady žijeme. Jesenicko bylo vždy chudým krajem, přesto dokázalo vychovat osobnost naprosto mimořádného formátu. Tou osobností byl Vincenz Priessnitz - syn naprosto obyčejného frývaldovského (Frývaldov - dnes Jeseník) měšťana žijícího životem horského chalupníka v osadě Gräfenberg (dnes Lázně Jeseník). V podstatě z ničeho vybudoval jen díky své podctivosti a jisté dávky zarputilosti první vodoléčebný ústav na světě. Mohlo by nám studium jeho života poskytnout návod na zlepšení? A nemohl by to být návod pro celý svět? Osobně si myslím, že ano.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kukla | čtvrtek 5.12.2013 20:07 | karma článku: 18,27 | přečteno: 936x