Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Páskové byla skupinou nonkonformní mládeže, která se po roce 1948 distancovala vůči komunistickému režimu extravagantním oblečením a hlavně oblibou západní hudby - jazzu a později rock-and-rollu. Jazz vadil nacistickému režimu a stejně tak pobuřoval bolševiky. Nespoutaný, svobodný duch je pro všechny totalitní režimy nežádoucí, proto bylo zapotřebí s ním řádně zúčtovat.

Protipólem pásků a jejich "dekadentnímu západnímu stylu" byli uvědomělí svazáci. Ti netrsali v rytmu podivných černošských rytmů, ale chodili na brigády, sváděli boj o zrno a k tomu pěli budovatelské písně či častušky o Stalinovi, o plnění plánu nebo o náboru traktoristek. Případně o Frantíkovi, co šel kolem zahrádky...

Dneska mají svazáci trpké stáří, když musí přihlížet k tomu, jak parlament přijímá Američana a ještě si k tomu dovolí vyvěsit vlajku s hvězdami a pruhy. Toho se zřejmě kdysi nenadáli...

14 0
možnosti
Foto

V mnohém máte pravdu. Jen na současné novodobé svazáky dosti zapomínáte. Asi by mnozí z oněch současných byli mnohými z těch, o kterých píšete, kdyby jim bylo o půl století, či I více, méně let, tedy kdyby i oni tehdy byli naživu. Asi byste tam i Vy ,,dost dobře zapadla";-)

2 2
možnosti
Foto

koukám, že si dnes libujete v kádrování.

5 2
možnosti

Koukám, že je to Vaše oblíbená věta. :-)

1 1
možnosti
Foto

Já si zase jako novodobého svazáka představuji jistého sazeče smajlíků.

2 1
možnosti
Foto

Od ,,sazeče paneláčka" to obzvláště sedí:-P

1 0
možnosti
Foto

P.S.: od jednoho ze sazečů taky rádobydiskutérů, tolik pro upřesnění;-)

1 0
možnosti

Kdepak pane Jiroudku, svazačkou jsem nikdy nebyla, už proto, že mou první literární láskou byl Danny Smiřický ze Škvoreckého Zbabělců.

3 0
možnosti
Foto

To myslíte jejich první vydání, či až ta pozdější, když již nebyla ,,na indexu"?;-)

1 0
možnosti

Mám na mysli první vydání, z kterého se podařilo zachránit jen menší část, ta větší byla stažena i z pultů prodejen a šla rovnou do stoupy.

2 0
možnosti