Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak, z diskuse, pane autore vyplývá, že nemáte pravdu, že mladí lidé mají miliony na pořízení bytu a desetitisíce na měsíční nájem a téměř milion našich občanů v exekuci a 100.000 bezdomovců je pouze komunistická propaganda. Jak píše Leona Blahová - cituji: "Nevím jak je to jinde, ale u nás si dnes mladí bez problému byty pořizují - nájemní, ale i v osobním vlastnictví."

Za mne ale karma R^

2 3
možnosti
LH

Dnešní nadpis na netu..

Krkonoše se vylidňují, mladí nemají kde bydlet. Pec pod Sněžkou mají zachránit obecní byty..

A úryvek z článku...

Celá jedna generace horalů odešla v minulých letech z Pece pod Sněžkou. V minulosti nebyla na horách práce, nyní v oblíbených lyžařských a turistických střediscích chybí dostupné bydlení. Nové byty, které v obcích rostou, totiž slouží ke krátkodobým pronájmům a bydlení v nich je pro místní nedosažitelné. ..

Ano, pro místní nedosažitelné!!!!!!!

Za komunistů v Peci hromada pracovních příležitostí, dneska tady není práce.

3 0
možnosti
Foto

On ten náš kapitalismus, pane autore, je ještě stále prožrán jak ementál bývalými soudruhy, z nichž se najednou stali podnikatelé. A kvůli nim máme většinu potíží. Jen se podívejte na zářný příklad - našeho demisního premiéra. Rozvádět to není potřeba.

6 2
možnosti
Foto

Byli k tomu donuceni, když zrušili krajské národní výbory, ČSTV, SSM. KSČ atd.

2 0
možnosti
JL

To co popisujete, pane Komarku, neni kapitalismus. Take vse, kde je pritomen stat, neni kapitalismus. Mimo zakonu. To jsem napsal, abychom si rozumeli.

Bytova otazka v DOBRE organizovanem state je postavena na poptavce. Je-li vyhodna doba pro navratnost investice (do bydleni), investori urcite budou stavet byty! To je ta iniciativa trzni ekonomiky.

Druha a velmi popularni v dobe meho vyrustani, byla tak zvana druzstva na vystavbu rodinnych domku. Zalozny meli velkou snahu financne pomoci mistnim v teto akci. Moje maminka byla take v takovem druzstvu, nez prisel rok 1948. Tento system vazal mistni stavitele, stavebni delniky a zivnostniky a tim mel obrovsky vliv na MISTNI ekonomii. Zastupci mesta meli jiz pripraveny oblasti pro takovou vystavbu. Jinymi slovy, takovou dobrou spolupraci se zvelebovalo mesto. Dnes stejna druzstva mohou byt i pri vystavbe bytu.

Posledni a nejvice kritizovane po roku 1948 vladou, byli najemne byty pro chude. Stavelo je mesto a to take organizovalo tento pronajem. Zde jiz takova shoda obcanu nebyla. Kazdy ma moznost si zjistit ty neduchy teto vystavby a organizace.

Nakonec jeste dodatek. Financni otazky pro vystavbu, musi spolecnosti vyhovovat. Take organizace a pravidla musi byt presne urceny PREDEM. Schvalene a kontrolovane statem.

Diskuze o kvalite a moznosti v obdobi minule ery, nedava smysl. Toto obdobi se jiz nevrati a chtit dnes zadat stat o pomoc, je krok zpet. Kazdy obcan si musi uvedomit, ze stat NEMA penize. Ty penize jsou nase, obcanu. Nejsem ochoten DAVAT sve penize na podobne akce, kdyz vim o moznostech, jak vse udelat lacineji a bez mich penez (kdyz se takto rozhodnu). Dekuji za pozornost.

4 0
možnosti
LH

Nejste ochoten dávat své peníze na bydlení jiných, ale jste ochoten platit " paní co dřela jako kůň" platit jejï statisícové výplaty, zrovna tak jste ochoten za pana Železného platit desetimiliardovou arbitráž nebo platit miliardové dluhy, které odpustil Klaus při své amnestii těmto dlužníkům.

Opravdu divný přístup k penězům daňových poplatníků.

1 0
možnosti
LH

Prosím vás, všichni co naříkáte jak dlouho jste čekali za komunistů na byt, jaký je rozdíl mezi dneškem a tenkrát..tenkrát, chceš byt, stěhuj se za ním...dneska, chceš práci, stěhuj se za ní?Akorát tu práci jste tenkrát měli zajištěnou na x let dopředu.Dneska nevíte zda-li tam za dva roky ještě budete a nebo jestli za svou práci dostanete zaplaceno.

Sice tenkrát nebyly hypotéky, ale z PSM + novomaželská půjčka se nechal na vesnici sehnat už celkem dobrý barák a komunisti vám z novomanželské půjčky na děti odpsali určitou částku, kterou jste nemuseli zaplatil...já nemusel splácet 10 tisíc, na první dítě 2000 a na každé další 4000, takže to je 10000.A ve svých třiceti letech jsem už bydlel ve svém A BEZ DLUHŮ.Který mladý dneska v těchto letech bydlím ve svém a bez dluhů???

1 0
možnosti
Foto

Takoví tu také byli, stačilo mít správné konexe apod. Pane, Vy tu stále sténáte, jediná možná cesta je vycestovat do nějaké nekapitalistické ciziny. Několik možností by tu bylo.

Pravda, jistý typ bytů tu chybí, jenže to je právě způsobeno vnitřním dluhem, který tu po komunistech dodnes straší. K tomu zchátralá infrastruktura, komunikace, mosty ....

Tuhle devastaci se za 28 let nemohlo podařit napravit. Kvůli zaostalému průmyslu, o stavebnictví nemluvě. Teprve teď v posledních několika letech se zdá, že hospodářství jede a že konečně je kapacita na obnovu bytového fondu.

Jinak - tady v okolí se staví o sto šest, naši mladí, když sháněli něco k bydlení, tak měli na výběr asi ze šesti možností.

A zdejší podniky berou vše, co má nohy, ruce, hlavu a umí se aspoň podepsat.

Asi nic pro Vás.

4 2
možnosti
LB

Tvrzení, že za socialismu byly byty - na rozdíl od současné doby - lehce dostupné, je lživé. Stačí si projít např. archivní Rudé právo, které se nedostatkem bytů zabývalo téměř po celých čtyřicet let, nebo shlédnout staré filmové týdeníky. Např. v Praze se na byt čekalo i 12 let, dalších městech to bylo jen o málo lepší.

To, že někde, nejčastěji v sousedství velkých továren byty byly, neznamená, že situace byla v celé republice stejná. Neznám jediný případ mých vrstevníků, kdy novomanželé dostali hned byt, na ten se čekalo dlouhé roky, většinou se bydlelo společně s rodiči nebo po předražených a mizerných podnájmech.

V našem regionu státní byty dostávali jen státní zaměstnanci, převážně vojáci z povolání, ostatní si většinou stavěli byty svépomocí. Lékaři, dělníci, učitelé, technici strávili dva tři roky na stavbě, neznali víkend ani dovolenou, a tak třetina manželství tu zkoušku nevydržela. Dostat se do bytového družstva se rovnalo výhře v loterii.

Za zmínku stojí i fakt, že sice stát investoval do výstavby obytných souborů, ale už nebyly peníze na nutnou údržbu a opravy stávajícího bytového fondu. Proto většina měst po roce 1989 obecní byty privatizovala, protože na rekonstrukci zdevastovaných domů nebyly peníze.

Nevím jak je to jinde, ale u nás si dnes mladí bez problému byty pořizují - nájemní, ale i v osobním vlastnictví.

Sečteno a podtrženo: dnes jsou byty daleko dostupnější, než tomu bylo před rokem 1989.

17 0
možnosti
LH

Vážená paní, sice máte pravdu ale to bylo jen ve velkých městech.Jinde byla situace jiná ( viz mé dolejší příspěvky).Ale také si přečtěte inzeráty z těch dob a zjistíte, že ..." Přijmeme toho a toho, byt k dispozici..".Takže kdo nebyl líný se stěhovat za bytem, tak ho měl.A jaký rozdíl je proti dnešku když ...sháníš práci, stěhuj se za ní.... tenkrát..sháníš byt, stěhuj se za ním.Nebo tenkrát nebyla svoboda stěhování?

0 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 0
možnosti
LH

Máte pravdu, ale proč si nikdo v této kapitalostické společnosti nevezme příklad z Bati.Ten pro své dělníky postavil rodinné domky.Co postaví pro své dělníky dnešní podnikatelé?

A ještě na druhou stranu.Baťovo heslo bylo:" Pouze spokojený zaměstnanec odvádí dobrou práci."

Proč se toho nedrží dnešní kapitalisti když se tak vychvaluje první republika?

0 0
možnosti
Foto

Stará a léty prověřená poučka říká a učí se na vysokých školách. Čím víc bohatnou bohatí, tím víc bohatnou chudí.

11 0
možnosti
Foto

Souhlas, ale neměli by skupovat byty těm potřebnějším, než jsou oni. ;-(

0 0
možnosti
Foto

Ve městě kde bydlí se nové domy nestaví a přesto je mnoho bytů volných, protože se staré domy nebourají a domy určené k demolici se prodaly a symbolickou cenu soukromým osobám a ti je postupně opravují. Panelové domy po šesti let se začaly rozpadat, protože byly stavěny nekvalitně. Dnes stát do jejich oprav dává milirady, takže ze šedivých betonových domů se stávají barevné domy a byty příjemné k bydlení.

3 0
možnosti
Foto

Takový byt 2 + 1 za 60 000 by dnes v přepočtu na tehdejší a dnešní plat stál 600 000. Dcera s manželem si koupili družstevní byt 3+ 1 za 380 000 Kč. Takže je to vyšlo levněji než tehdy. Na družstevní byt se čekalo až 8 let. Státní byt nebyla šance jej získat. Jediná možnost jak získat byl bylo jít pracovat do stavebnictví, dolů, hutí anebo stát se vojákem z povolání, anebo příslušníkem VB a další varianta byla získat starý byt do opravy.. Jak bylo možné, že se stavělo a přesto bylo málo bytů. Bylo to z důvodu, že se více domů bouralo než se stavělo. Bourala se celá města, celé čtvrtě, protože se zanedbávala údržba a domy se dostávaly do havarijního stavu,.

10 2
možnosti
LH

Jiří Kindl

Nechci se opakovat..přečtěte si mé příspěvky dole.Žádné doly, stavebnictví a voják z povolání, stačilo jít do jakékoliv fabriky a měl jste byt.To akorát lidi co se nechtěli stěhovat za bytem si neustále stěžují jak dlouho museli na byt čekat.

3 3
možnosti