Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wiki5.5

26. 2. 2012 17:11
nevim proc rvete smichy ze jste bolsevik

strom poznate po ovoci a bolsevika podle smysleni. Abyste byl povazovan za bolsevika tak jen v tomhle clanku jste toho napsal dost aby si to mnozi mohli myslet

0 0
možnosti
ES

emeritni samec

26. 2. 2012 16:20
Bohužel.

Bez ohledu na to odkud jste dříve informace získával chtělo by to jich získat více a kvalitnějších.

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

26. 2. 2012 14:58
Kto to celé prečíta, zaslúži metál

:-)

Myslím ale že Vaša filozofia ( odhliadnem od faktov ) stojí na hlinených nohách. Generalizovať celú spoločnosť na úroveň zodpovedajúceho jedinca je s prepáčením dosť hlúpe a to držanie sa éry ťažkého priemyslu taktiež. Chápem, že sa Vám možno cnie za lesom továrnych komínov a zástupmi spokojných pracujúcich, ale technológie sú už predsalen o niečom inom. Nechcem sa Vás dotknúť, ale smrdí mi z toho taká malá nenávisť zapšklého starca k všetkému mladému. To píšem ako polstoročný kmeť.;-)

1 0
možnosti
P

Pavel_D

26. 2. 2012 11:07
Zdánlivě vyčerpávající,

ale ale nepřesný obraz. Autor (můj vrstevník) tu uvedl řadu faktů (přesných i méně přesných), ale vytržených z kontextu. Měl spíše provést srovnávací analýzu - tzn. porovnat stav ekonomiky i morálky s ostatními vyspělými státy. Zmíním se o několika věcech, které je třeba trochu poopravit.

Ad 2.  - V československu byl už zdoby R-U značný průmyslový potenciál a v objemu strojírenské výroby na obyvatele jsme byli na 5. či i 4. mistě v Evropě. Naše strojírenské produkty byly vyhledávaným artiklem. Zejména zbrojní výroba bylo to, co přilákalo Hitlera, aby se na nás vyzbrojil. Po válce to zas přilákalo Stalina.

Ad 3. Korupce etc.? Všude jinde také. Nebyli jsme nic výjimečného.

Ad 4. Tento bod už končí desinformací. Autor zapomněl na vraždu ministra Rašína komunistickým fanatikem, na pokus Maďarska o invazi na Slovensko v r. 1919 a na pokus o komunistický puč kolem r. 1922. Otázka je, kdo vyvolal několik dělnických bouří (byl to opravdu proletariát, či lumpemproletariát?).

4 0
možnosti
P

Pavel_D

26. 2. 2012 11:25
Re: Zdánlivě vyčerpávající,

Autor se nezamyslel nad tím, PROČ Masaryk neprotestoval proti "střelbě do dělníků". Počet nezaměstnaných je třeba vztáhnout k celkovému počtu obyvatel, uvést průměrnou (střední) dobu nezaměstnanosti a uvést procento tzv. nezaměstnatelných. Krize střídal krizi? A jak tedy fabrikanti získávali ty obrovské zisky, když zboží, které vyrobili v jejich továrnách, si chudina (asi většina obyvatel) nemohla dovolit? Na to jsem se jednou ptal s. učitele - odpovědi se nedočkav. Jedna komentátorka mi na to jednou napsala, že to tedy spálili, když neprodali. No to museli strašně prodělat! Mám také plán Turnova z třicátých let, na němž je zakreslena ohromná plánovaná výstavba nových domů. Pro koho?

Vrcholem všeho je zpochybňovat justiční vraždy z padesátých let. Autor si kupodivu právě zde vůbec nedal práci s tím, aby uvedl přesný počet, nebo alespoň odkaz na seznam popravených. Aniž by uvedl, kolik lidí zahynulo v lágrech, při přechodu hranic a tak.

2 0
možnosti
SČKK

Slušný člověk Kvítek Koranda

26. 2. 2012 1:59
Jo,

R^R^R^

0 0
možnosti

jrc

26. 2. 2012 0:46
Pane Komárek děkuji,

za kvalitní analýzu.

Mnoho novodobých politiků a chytráků by si to mělo přečíst.

To co tady předvedli je ostuda, špína a bída.

Jenže oni si vždy najdou výmluvu na co to svést. Mohou za to všichni ostatní i světová situace.

Jenom nepřipustí skutečnost, že ta destrukce hospodářství a ztráta zisků, je jejich práce, jejich hloupost, jejich zlodějna a jejich podvod na lidech i národu!!!

3 0
možnosti
VH

Totedyne

25. 2. 2012 23:41
s řadou věcí nemohu souhlasit

Je pravda, že se nemusí moc idealizovat 1. republika, celkově si ale myslím, že svoji konkurenceschopnost rozhodně neztrácela. ČSR byla největším světovým vývozcem zbraní, v 30. letech jsme patřily k evropské špičce ve filmovém průmyslu, vedle Bati byla úspěšná řada textilních firem. ČSR měla značné rozdíly v industrializaci, česká a moravská část za Německem nezaostávala.

Pád firem v 90. letech způsobilo otevření východních trhů konkurenci, propadu odbytu se čelí těžko, staří manažeři nebyli zvyklí na tvrdý konkurenční boj, na tvrdé snižování nákladů a zvyšování kvality zboží. Mladí manažeři zase byli nezkušení.

Máte pravdu v tom, že zbytečně jdou velké výnosy do zahraničí, i v tom, že velký průmysl má nenahraditelnou roli. Nicméně díky podpoře investic tady něco máme, alespoň automobilky a elektrotechnický průmysl.

3 0
možnosti
K

kaktusak

26. 2. 2012 1:20
Re: s řadou věcí nemohu souhlasit

Právě že první republika konkurenceschopnost ztrácela. Jakmile se Německo otřepalo, všude naše firmy vytlačovalo.

Do určité míry to mohlo být způsobeno i chybnou politikou silné koruny.

1 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

25. 2. 2012 23:29
Konečně rozvážný, nezaujatý a objektivní článek

je vidět, že vyšší věk dává člověku nadhled a zkušenosti. Výborné čtení, karmuji !R^

5 0
možnosti
P

Pavel_D

26. 2. 2012 12:21
Re: Konečně rozvážný, nezaujatý a objektivní článek

Obávám se, že tuhle pochvalu si pan autor přece jen nezaslouží. Tedy od Vás.

0 0
možnosti
K

kevinbb

25. 2. 2012 23:17
Neni to uplne presne a

dalo by se toho spoustu dodat. Ale jak je videt, dal jste si praci to dat vsechno dohromady. Ale uniklo vam celkem dost veci, hlavne z ty prvni republiky.

Ale podstata vaseho clanku si zaslouzi karmu a tu jsme vam dali.

R^[>-]

Take jsem si precetl nektere ty prispevky a podle ocekavani se vas kritici snazi opravovat v podstate nepodstatnych vecech nebo detailech. Nekteri lide nechapou prave tu podstatu a to co je naprovrchu to jim vadi a proto se spousta lidi nemuze na nicem shodnout, prave pro ty detaily ktere vlastne jsou videne vetsinou kazdym clovekem jinak. Ale podstata, myslenka clanku jim unika.

Samozrejme, ze dost lidem se take vas clanek zamlouva protoze chapou a i kdyz se vsim nesouhlasi, tak vedi, ze mate v podstate pravdu.

1 0
možnosti

Bára33

25. 2. 2012 22:20
Nestydíte se?

Sice píšete, že jste komunistickou propagandou nedotčený - jenže celý váš článek je jakopsaný z komunistických příruček. Od toho, jak "Masaryk střílel do dělníků" a až po ty žvásty o pouhých 240 komunisty  zavražděných. Takže ti, co je estábáci umlátili dřív, než je stačili popravit, zastřelili na údajném úteku, nechali pomřít v uranových dolech či jinak umučili - ti se nepočítají? Zvlášť 25. února je ostuda něco takovéh napsat.

No a co se týká hospodářství a politiky za první repbuliky - sklenice může být vždy poloplná nebo poloprázdná, že? Záleží na pozorovateli a na tom, co chce "dokázat"

6 0
možnosti

jrc

26. 2. 2012 0:57
Re: Nestydíte se?

Bože, to je populistická kritika,

pomíjející spoustu faktů uvedených ve článku.

Jak od zapáleného pravicového svazáka!

Možná by bylo lepší dát pár kytiček na hroby umrzlých bezdomovců!:-/

3 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik