Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ten závěr byl vážně naivní. V 70.letech bylo asi 85 vražd ročně? To nemyslíte vážně? Víte proč je v diktaturách nižší oficiální kriminalita? Protože zločiny a vraždy spáchané ozbrojenými složkami totalitního režimu se do oficiálních, tedy zveřejňováných statistik jaksi neuvádí. K těm 85 oficiálním obětem vražd byste musel připočíst pár desítek "sebevrahů" z vyšetřovací vazby, těch co kladli odpor při zatýkání a zemřeli na to, nějaké ty "nehody" z vězení s následkem smrti a to už vůbec nemluvím o vězních, kteří byli zabiti dozorci "v sebeobraně" či zastřeleni při "pokusu o útěk". Ten mluvčí Charty Jan Patočka také nebyl zavražděn. Jen po 48 hodinovém nepřetržitém výslechu zemřel přirozeně na infarkt. Ale samozřejmě o podrobnostech výslechu Rudé Právo neinformovalo.

0 0
možnosti
IJ

I50v78a89n 35J32i90r69e92š

1. 6. 2013 0:45

Karma pane Komárku, karma za odvahu a schopnost v období pravicového překrucování historie a duchovního teroru, napsat objektivní pravdu.

2 4
možnosti
Foto

Vážený pane  Radotín krvavé Rudé letnice, je  mýtus šířený komunisty, který se neodehrál o svátcích svatodušních, ale o Velikonocích  jednalo se o jeden výstřel četníka po kterém účastníci průvodu házely kameny Další mýtus je Duchcov. Přes zákaz vstupu do Duchova komunisté vyprovokovali pochod do Duchova od obce Ledvice. Jednalo se o dav 400 až 500 osob, který vedl komunista Stránský.  U viaduktu narazili na kordon 12. četníků, kteří bránili vstupu do Duchova. Na výzvu k zastavení neuposlechli a vhrli se proti kordonu, který stál na nevhodném místě sevřený náspem.  Jednalo zejména o nezkušené četníky i jejich velitele a ten za této situace dal povel k palbě. By usmrcen jeden dělník a sedm jich bylo zraněno. Jako viník byl soudem označen poslanec komunista Stránský, který celou věc vyprovokoval. Tolik historie.Mohl bych vaše tvrzení dál vyvracet, ale nemám na to náladu.

2 2
možnosti
Foto

Ale ti mrtví byli evidentně především důsledkem neprofesionality těch četníků.

Všimněte si, že po WWII nejenom u nás (samozřejmě až po r. 1989), ale i na Západě se ta policie naučila ty demonstranty vytlačit beze střelby. Zkrátka ti policajti dostali příslušný výcvik a výzbroj (gumové projektily, slzný plyn, štíty)

v

3 2
možnosti

Hm, obyvatelé Stockholmu by možná v minulých dnech uvítali, kdyby tam zasahovali nějací "neprofesionální četníci".  

Na zdivočelou lůzu nic než hrubá síla neplatí.

2 2
možnosti
BM

Četnická stanice byla v každé větší obci a tím pádem byl zajištěn pořádek i v odlehlých místech narozdíl od současnosti.

4 1
možnosti

Jo, to ještě byly doby, kdy četnictvo dokázalo důrazně zasáhnout proti delikventům.

6 3
možnosti
MD

Rekl bych, ze vite o cem mluvite. Slysel jsem od starsich s dobrou pameti a osobnim prozitkem spoustu podobneho, i kdyz to nemelo az takovy primo cetnicky nadech.

Diky a karma za pripominku, ktera patri k nasim dejinam.

5 5
možnosti
JS

Máte dobře vymytý mozek.

4 6
možnosti
VS

Proč myslíte ? Je v těch počtech mrtvých chyba?

2 3
možnosti
BM

Co se tehdy v Radotíně v roce 1930 stalo a co to vlastně byly Rudé letnice? Nejprve nezpochybnitelná fakta. Šlo a akci komunistické a dělnické mládeže, která se o velikonoční neděli dne 20. dubna 1930 nejprve sešla v Kosoři, odkud se po projevu komunistického poslance Václava Kopeckého vydala průvodem do Radotína. Sraz se měl původně konat právě v Radotíně, zde však byl úřady zakázán. V dnešní ulici K Cementárně (asi sto metrů před dnes již neexistujícím domkem Stříbrných) přehradil průvodu cestu kordon devíti četníků, kteří měli za úkol demonstrantům v příchodu do Radotína zabránit. Na opakované výzvy k zastavení dav nereagoval a zaútočil na četnickou hlídku kameny. Při střetu bohužel došlo ze strany četníků k použití střelné zbraně a ke zranění pěti dívek, z toho čtyři zranění byla střelná. Pět osob bylo zatčeno, poslanec Kopecký v tichosti zmizel.

Akce nebyla náhodná, naopak byla pečlivě připravována. Výzvy k hojné účasti vycházely v Rudém právu a v Rudém večerníku, jakási cvičná vycházka „Rudých průkopníků“ do Kosoře se uskutečnila 14 dní před osudným datem. Tehdy se akce ještě nenazývala Rudými letnicemi, název byl vymyšlen až později.

12 1
možnosti
ZM

..... zajímavé a pěkně napsané.....

6 4
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik