Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J87a36r14a 83R33a44n48k

14. 9. 2014 4:30

....studuji na Zapade;-)

0 0
možnosti
Foto

Současný režim postihuje práva a svobody obrovského počtu lidí. Nejde jen o  ty vyhozené, ale hlavně o ty nevyhozené - ždímání, dobrovolně povinné a neplacené přesčasy, psychivcké vydírání, manažerská šikana. Počet klientů psychiatrických klinik roste geometrickou řadou. Smutný a fatální konec tzv. demokratického převaratu !!

0 4
možnosti
JK

Já vím, že to v Albertu u doplňování zboží nemáte lehké, ale takhle špatně se skutečně nevede všem. ;-D

5 0
možnosti
MM

Žijeme v době elektronických médií, internetových diskusí a sociálních sítí, intelektuálové už nehrají tak významnou roli ve společnosti jako dříve a jejich autorita je slabá. Intelektuál dnes nikoho moc nezajímá, zpravidla proto, že málokdy zastává jednoduše zformulovaný a snadno pochopitelný názor, který by rezonoval s věřejným míněním. Za komunistů bylo všem jasné, kdo je vinen (komunisti) a "intelektuál" byl takřka každý, kdo dokázal alespoň trochu inteligentně oponovat režimu. Dnes? Každý má svou pravdu, každý vidí problém někde jinde, zastávání opačného názoru nám často brání uznat intelektuální schopnosti druhého... Ve vašem článku mě kromě velké porce hořkosti (která vidí problém kolem sebe ale nikoliv v sobě samém) zaujalo, že intelektuála ztotožňujete s pražákama. To je zajímavé..

7 1
možnosti
PK

Rád si přečtu stále tištěné noviny, třeba sobotní Lidovky - elektronická media jako Idnes  jsou proti tomu "s.ačky".

0 0
možnosti

Je smutné, když člověk vašeho věku buď lže - nebo to byl zbabělec, který držel hubu a krok a zavíral oči před skutečností. Protože za socíku nemohli svou práci dělat (či vůbec vystudovat - ani střední školu, natož VŠ), nikoliv stovky či tisíce, ale statisíce lidí. Ano - zviditelňuje se pár stovek disidentů - ale ty statisíce ostatních dostali po r. 89 aposň šanci a většina z nich ji dokázala ji využít. Ale hlavně - pokud dneska někdo nemá práci, záleží to z velké části na něm, jestli si ji najde, jestli se kvůli ní třeba přestěhuje, jestli si doplní vzdělání...jenže když se za socíku komouši rozhodli, že pracovat v oboru nebo studovat nebudete, neměl jste šanci žádnou - jedině emigraci (případně "prostituciL" s estébáky)

5 5
možnosti
JS

Promiňte, ale já jsem ty statisícové skupiny lidí, kterým bylo zakázáno studovat či pracovat neviděl. Nicméně tento fakt existoval,pravda.

1 0
možnosti
PK

Podle mne dnes mnoho intelektuálů, kteří by zaujali, a nemusí to být jen "levicoví" nebo jinak se vymykající z "mainstreamu" není. Dnes je v módě pravicové poklonkování a vydělávat prachy, čím víc tím lépe. Za 1.republiky bylo hodně intelektuálů, kteří viděli problémy tehdejší společnosti ale jejich levá část až příliš podlehla naivním iluzím o novém společenském uspořádání. To je fakt.

1 0
možnosti
Foto

Silně pochybuji, že za komunismu u nás pracovalo tolik lidí. Pokud ano, jednalo se o lidi, kteří neměli žádný vztah půdě, neboť komunismus zpřetrhal pouta lidí k půdě. Vytvořil družstva, což byl tovární způsob života. Všechna družstva u nás byla státem dotovaná a ani tak nebyla schopna uspokojovat potřeby lidí. V družstev se kradlo neuvěřitelným způsobem, ničila se technika. Dnes v zemědělství dělají lidé, kteří mají k půdě vztah a není zde nutné zaměstnávat obrovské množství lidí. Komunisté kryli nezaměstnanost tím, že v továrnách pracovalo víc lidí než bylo nutné. Na západě k výrobě určitého výrobku stačili dva pracovníci a u nás čtyři. Vyrábělo se na sklad, z důvodu plánování. Vyrábělo se to, co lidi nechtěli. Přitom na trhu chyběli takové věci jako dámské vložky, toaletní papír, prací prášky a tak dál.RvRv

3 2
možnosti
Foto

K65a31r67e38l 52M40á31d15l49e

13. 9. 2014 21:03

Neidealizuji si družstva, vím,že si v každé jézéďácké chalupě vykrmovali prase a drůbež z družstevního, ale ten úplně nulový vztah k půdě a k majetku se týkal státních statků. 

Jinak samozřejmě souhlas s tím, že pětileté plány nedávaly možnost operativním reakcím na potřeby trhu. Když už jste zmínil toaletní papír - kolik let trvalo, než papírny dokázaly ukončit výrobu toho tvrdého šmirglpapíru (skládaného i v ruličkách) a přejít na žádaný toaletní papír "krepovaný".

2 0
možnosti
VM

Ano pane Komárku,

sedim u svého koncového zařízení a pouze sleduji sleduji dění okolo sebe a nás, avšak selekci, stejně jako několik lidív mém okolí, neprovádím výběrem článků, leč jejich porovnáním s informacemi podaných z cizích zdrojů, jejich zvážením a zaujmutím vlastního otevřeného stanoviska.

Nemám sice sebemenší tušení jaké zdroje informací Vy, ale pokud Vy sám jste přesvědčen, že se děje dlouhodobě to co popisujete, zbyvají vám pouze 3 logické možnosti:

A) vlastní kandidaturou zjistit kolik občanu sdílí váš nazor natolik, aby vas podpřilo mandátem toto politicky ovlivnit.

B) podpořit svůj názor občanskou neposlušností

C) dále šířit texty, které obsáhnou tolik témat, až průměrný čtenář bude ve vašem myšlenkovém zmatku schopen najít alespoň pár bodů k vlastnímu stotožnění....

3 4
možnosti
JS

Myslím, že je zcela zřejmé, že "diktatura"politické ideologie je nahrazena mimořádně bezohlednou diktaturou trhu nebo řekněme peněz v nejrůznějších podobách, zkrátka

konzum všeho, "hodnotou" jsou pouze peníze, společenské vzory to je opravdu tristní

realita. A inteligence neboli "svědomí národa"? Příliš o ní nevím, asi má mnoho

práce (třeba v těch seriálech, které autor zmiňuje). Takže: životní styl konzumu západních demokracií, nejspíš tak to bude nejen u nás.

5 1
možnosti
Foto

Pane Soukupe, i za komunismu byl konzum. I za komunismu lidi toužili nakupovat, ale nebylo co. Pokud bylo co nakupovat, tak se na to stála fronta. Bez konzumu se zastaví ekonomika. Tím, že já si koupím nějaký výrobek dám někomu jinému práci.

2 3
možnosti
RC

Pletete dve ruzne veci dohromady. Je rozdil mezi tim, kdyz existuje vhodne pracovni misto a nekoho tam nevezmou jen proto, ze ma skraloup, a tim, kdyz pracovni misto neexistuje.

Ano, mate pravdu, ze rada kravinu, veprinu apod. je zrusena. Castecne je to dusledek dovozu ze zahranici, zejmena dotovaneho ze starych zemi EU. Ale nepochybne je to take castecne kvuli tomu, ze se proste zmenily stravovaci navyky. A brani snad nekdo tem zemedelcum bez prace, aby si ten kravin pronajali a zacali kravy chovat?

3 3
možnosti
LW

L41e89o 61W96o15l56f

13. 9. 2014 18:32

Intelektuálové, už nebudou za nikoho tahat kaštany z ohně - je demokracie!

2 1
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 33,60
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik