Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

No a jinak,

pro mne byla ta atmosfera uzasna. porad nejake pruvody, vyzbrojeni hrdinove s nejakou paskou na rukave a zbrani v ruce odvadeli nekoho nekam. Kteremu diteti by se to nelibilo. A navic, kdyz mu rodice rekli chteli do Rise, tak at tam jdou.

0 0
možnosti
MB

Pár upřesnění. Beneš měl s Churchillem rozhovor i začátkem roku 1945, kdy mu Churchill důrazně doporučoval, aby v otázce odsunu čs. strana nic nepodnikala až do rozhodnutí v Postupimi (to samé stanovisko už bylo čs. straně známé z listopadu 1944 z oficiálních odpovědí USA a Velké Británie - nic nepodnikat do rozhodnutí Spojenců). Beneš a čs. vláda toho nedbali a nařídili čs. armádě začátkem června hromadně vysídlovat sudetské Němce. Oslyšeli i rozhodnutí Postupimi, která v článku XII okamžitě vyzývala k pozastavení vyhošťování až do rozhodnutí Kontrolní rady. Tady je právě rozdíl oproti situaci ve Francii atd., kde se samozřejmě násilnosti také objevovaly, ale státní represivní síly měly za úkol konsolidovat situaci. Zatímco u nás armáda šla (místo s úkolem uklidnit stav) s rozkazem (protiprávně) vysídlit co největší počet sudetských Němců.

0 0
možnosti
Foto

R^!!Ano, o tom to vše tehdy bylo!Ovšem dnes se to mnohým nehodí do jejich ,,jedině správných" výkladů. Mnozí na to dnes i slyší, JINÍ I ,,HONÍ TRIKO", ba i přiživují, naštěstí stále ještě ne všichni![>-]R^

1 1
možnosti
JK

J41i77ř20í 39K38o15s98e95k

24. 7. 2015 20:37

Česká republika nikdy nebyla ve válečném stavu s Německem a Němci zde bez soudu popravili hodně lidí. JAKÝM PRÁVEM ?

2 0
možnosti
JS

„Nebude však trvat dlouho a budeme slyšet různé, všelijak formulované a v systémy vypracované omluvy, výmluvy a omývání všeho toho, čeho se Němci v této válce tak neslýchaně nelidsky dopouštěli.“ (Dr. Edvard Beneš, 10.6.1945, Lidice)

4 1
možnosti
Foto

Neřekl bych Němci, ale lidé, kteří slepě poslouchali autority, které vládly německému státu.

2 0
možnosti
MD

Souhlas s tim, ze pro hodnoceni mnohych historickych udalosti je potreba empatie pro danou dobu. Zbytecno mravenecnikovi pracne vysvetlovat jak boli zub. Karma.

1 0
možnosti
Foto

Babička mi říkávala, Radku omluv se a slib, že už to víckrát neuděláš. Asi tak.

2 0
možnosti

Situace po válce byla vypjatá a všichni chtěli pomstu. A měli za co.

Netvrdím, že to bylo dobré, ale když němci vraždili civilní obyvatelstvo, bylo to totéž. A v mnohem větším měřítku.

Takže já bych tyhle omluvy a otevírání hrobů označil jen za politický populismus. Ostatně to bylo rozhodnutí spojenců, které češi přivítali, aby se němců nemuseli zbavovat horším způsobem.

Proč se někdo nezeptá, kolik bylo mrtvých, když němci odsouvali čechy z pohraničí?

2 4
možnosti
OK

Kámen úrazu je v té paušalizaci. Civilní obyvatelstvo nevraždili Němci, ale nacisté. Tento drobný rozdíl je velmi důležitý: Němec nebyl automaticky nacista, ne každý nacista či kolaborant byl Němec.

A konečně, lze snad říci, že když vy se budete chovat jako zrůda vůči mně, mám morální právo se chovat jako zrůda já vůči vám? 

BTW, nemám dojem, že by docházelo k vraždám, ne-li přímo k masovému vyvražďování Čechů odsouvaných ze Sudet.

5 3
možnosti
Foto

Ať byla po válce situace jaká koliv, nikterak to neopravňuje k vyvraždění 30 000 spoluobčanů zejména straců, žen a dětí  a ukrást jim majetek a vyhnat je ze země. Pro naši zemi to byla obrovská ekonomická ztráta, která vedla k devastaci pohraničí, protože se jednalo o lidi ekonomicky činní a pracovití, kteří pak pozvedli Bavorsko na dneší úroveń a proto si jich Němci váži a proto byli uznáni jako čtvrtý bavorský kmen.

7 1
možnosti
TB

Odsun byl správným řešením té doby, kdy ta nenávist ke všemu německému byla obrovská - nutno podotknout, že samozřejmě oprávněně. Tím neobhajuji ty excesy, ty vraždy civilistů - to bylo špatně a že povětšinou pachatelé nebyli odsouzeni také...

3 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik