Ze světového četníka se stal blbej esenbák...

Po několika letech, tentokrát v televizi, mě  znovu  dojímal  americký film Argo, režiséra Ben Afflecka…

Jde o  film,  natočený  podle  skutečných událostí, popisující (s jistou uměleckou invencí)tajnou operaci z doby iránské revoluce (1979)  na   záchranu několika    amerických diplomatů…

Zmíněný film  ve  mně vyvolal  hezké    vzpomínky na doby, kdy jsem ještě  k USA ještě  vzhlížel  s důvěrou, přestože  Američani  už tehdy,  patrně jako předzvěst dnešních časů,  nechali cynicky  ve štychu miliony lidí  z  Jižního  Vietnamu  a úlisný  sráč Carter se nestydatě  hubičkoval s Brežněvem.

Jestliže  film Argo  mi symbolizuje staré dobré časy  USA,  takovým  současným symbolem  dnešní  - Obamovské  Ameriky, je pro mne už jiný, také  postarší film  – Vrtěti psem.

Ano, až za takovej  průser považuju tu  stávající americkou politiku.

Zatímco komunistické  režimy  obviňovaly  USA, že si hrají na světového četníka, mně tahle role Američanů naopak  imponovala. Jak už víme ze Švejka, pořádek musí bejt, vy dobytkové!

Což o to, Američani se ani dnes nechtějí  o tu  funkci   světového  četníka  připravit.  Jen mi to v poslední době tak připadá, že z toho amerického četníka – správného westernového šerifa, se postupem času, jaksi  stal - úplně  blbej  esenbák! 

Autor: Josef Havránek | neděle 19.4.2015 11:26 | karma článku: 37,87 | přečteno: 1664x