Začátek konce USA

Je pravda, že jsem nikdy nebyl členem  Československo – amerického přátelství, ale takových oddaných  kamarádů, zejména v době socialistického Československa, Američani tady  určitě  moc neměli…

Ti se začali hromadně rojit  až někdy po 89., kdy se to už nejenom smělo, ale  stalo se to i trendy.

Bývá   smutné, když se k někomu upnete , a časem   postupně  sledujete  jak to s ním jde  z kopce. Někdy k tomu ani  nepotřebujete  lékařskou diagnózu. Jednou jsem náhodně  potkal známého, ač si to nepřipouštěl,  byl  v příšerném stavu  -  smrt mu  koukala z očí. Nepřežil týden….

Možná to momentálně ještě není  tak úplně případ USA ale  stejně  vzpomínám , kdy jsem  zaznamenal   první příznaky té neodvratné, smrtelné choroby.

Patrně to   bylo v časech konce   vietnamské války, v době, kdy USA nechaly na holičkách miliony jihovietnamců, kteří jim bláhově  uvěřili. Tehdy jsem snad poprvé zpozorněl.

Pravda, na  chmurné myšlenky  dal chvíli  zapomenout  prezident Reagan, který  komunisty totálně uzbrojil. Když  ekonomicky  tragický  Sovětský svaz nedokázal držet krok ani  ve vojenské oblasti, celý ten východní blok se najednou rozpadl, jako domeček z karet.

Jenže, čas plynul nelítostně dál. Těch fatálních politických  přešlapů USA  řádově  přibývá, už se mi ani nechce všechny ty maléry znovu konkrétně  připomínat.

Přesto, myšlenka, že to  s USA jednou  skončí moc špatně,  se mi  reálně vynořila  až v případě  vcelku nenápadné prkotiny -  když po dlouhých soudních řízení, nakonec americké soudy rozhodly, že známá firma musí obrovskou finanční částkou odškodnit zákazníka, který se v restauraci,  vlastní neopatrností, polil horkou kávou.

Obávám se, že i když se to nezdá,  mnohé detaily mají obrovskou vypovídací schopnost.

Do téhle kategorie řadím i tu včerejší informaci, že americká justice teď zase pracuje na tom, aby  některé americké sportovní kluby, musely z dresů odstranit  tradiční, tak zvaná  rasistická loga, to jest třeba pěkný  obrázek s indiánským náčelníkem.

Marně si lámu hlavu,  marně  pátrám, co je na tom rasistického, čím tímhle  americké  sportovní  kluby  uráží tyhle  menšiny .

V konečném  výsledku mi to přijde stejně tak padlé na hlavu  -  absurdní, jako  mi kdysi přišel život  v  socialistickém Československu.

Ne, s USA to nemůže skončit dobře!

Autor: Josef Havránek | čtvrtek 6.10.2016 8:00 | karma článku: 23,57 | přečteno: 171x