Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S článkem souhlasit nelze. Prvně je třeba říci, že většina zejm.mladších lékařů by s e-recepty souhlasila,alternativa je vždy, jako při výpadku jiného inform.systému.Krok je problematický pro starší a staré doktory, kteří drží nad vodou např.primární péči, tj.praktici, řada z nich dělá svou práci výborně, ač píší ještě na psacím stroji, ti by svou praxi raději zavřeli. Navíc v podstatě zobecňujete, že lékaři nemají apriori jiný zájem, než podvádět pacienta a pojišťovnu. Je mi líto lidí, které ovládá taková paranoia...

0 0
možnosti

Tentokrát souhlas. Paradoxní je, že se uvažuje o povinném zavedení registračních pokladen, ale podobné systémové opatření ve zdravotnictví není možné. Ne nadarmo je zastoupení lékařů v zákonodárném sboru profesně nejvyšší.

1 0
možnosti

IZIP byl podle mého názoru jednoznačný tunel. Pokud neexistoval zákon, který by nařizoval všem poskytovat informace do IZIP,  byl celý tento projekt zlodějna. Tento zákon neexistoval a neexistuje ani dnes. IZIP je naprosto totéž, jako projekt na optimalizaci osevního plánu na Marsu.

0 2
možnosti

J39a18n 53R60á98ž

23. 11. 2014 10:08

Když se zaváděl IZIP, tak se ozvaly kritická stanoviska od lékařů. Zvláště komické odůvodnění pronesl Guru Koubek: Velká část, zejména praktiků, nemá počítač a neumí s nim zacházet. Argument hodný Boha,že ano!

Kdyby byl IZIP zaveden, nemusely by se dělat duplicitní vyšetření a lékaři by nemohli vykazovat spoustu výkonů,což je ten nejhlavnější důvod odporu lékařů ke všemu, co by umožnilo jejich kontrolu.

P.S. Lékaři mají smlouvy se zdravotnímu pojišťovnami. Kdyby ty řekly, že každý jejich smluvní doktor nebo nemocnice musí být v on-line propojení s pojišťovnou, tak by byl systém IZIP i elektronické recepty zavedeny hned. Když si pojišťujete dům, taky vám pojišťovna stanoví podmínky, když chce být autoservis smluvním s pojišťovnou a mít tak zajištěnou práci, tak byste se divili, jaké podmínky si pojišťovny kladou.

Mlžení a zakrývání faktů je hlavni činností lékařské a farmaceutické loby a my jim to všichni baštíme i s navyjáky.

10 0
možnosti

Faktická poznámka : doktoři opravdu nemají zájem o elektronickou komunikaci a přestože si některá vyšetření mohou najít v PC , vyžadují předložení písemnou formou. Moje máma říkávala uč se ať nemusíš dělat doktora.

2 0
možnosti

Mne treba prekvapuje, kdyz lekari odmitaji elektronicke recepty s odkazem na pripadnou nefunkcnost internetoveho pripojeni, nebo vypadek elektriny. Pritom vlada mluvi o elektronickych pokladnach s on-line pripojenim. Pokud si mysli vlada, ze je to mozne resit, proc si to nemysli lekari?

Mimochodem - vypadek elektriny se da lehce resit notebookem, ci tabletem, internetove pripojeni zalohovat napriklad mobilnim internetem. Docela mne prekvapuje, jak by chteli lekari ordinovat pri vypadcich elektriny. Po zakazu rtutovych tonometru by rada z nich nebyla ani schopna zmerit cloveku tlak.

2 0
možnosti
Foto

Zkuste - pro zajímavost - se zeptat vaše praktického lékaře, jak ovládá celý IT systém, který popisujete. 

Jistě - mladší lékaři, kteří vyrostli s mobilem v kolébkách to asi zvládnou. Mně je 55 let, měl jsem hodně práce zvládnout před 10 lety elektronické vedení dokumentace, různá připojení k pojišťovnám při odesílání dat, různá heslování a přístupy. 

Trochu se bojím doby, kdy místo podrobného rozhovoru s Vámi a rozboru potíží bude lékař mačkat různé knoflíky, navazovat spojení a odesílat Vaše data kamsi. Ale proti gustu žádný dišputát.

0 2
možnosti

P44a93v39e25l 14R85y90m57e92š

23. 11. 2014 9:06

Je spousta podobných elektronických aplikací, které fungují, ale vy argumentujete tím, že registr vozidel nefunguje, a i ostatní vaše argumenty jsou ukázkou toho jak hledáte důvody proč to nejde, zatímco jinde to jde. Vše je řešitelné, pokud se chce.

5 0
možnosti

P18a16v61e13l 79R90y19m79e48š

23. 11. 2014 9:09

Příspěvek je špatně umístěn. Měla to být reakce na argumenty pana Vodvářky.

0 0
možnosti
Foto

Pane Havránku, rád čtu Vaše příspěvky a občas i karmuji, ale dnes jste šlápl ve fakticné stránce vedle.

Nejsem příznivcem pana Ratha - viz některé mé blogy, Nejsem ani příznivec pana Kubka /odešel jsem kvůli jeho praktikám před 5 lety z celostátního představenstva ČLK/. Nicméně - s elektronickými recepty má pravdu.

Pokud Vás zajímají podrobnosti - pak jsou prosím zde: http://vodvarka.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=322938

Pěkný den

0 3
možnosti

Jak je na tom vyspělý svět? Taky to nejde? Ptám se "upřímně". Nechci to srovnávat, ale u nás je bouře třeba proti "elektronizaci" daní, zejména DPH. A můj spolužák, brazilský podnikatel, říká, to už tady je a nedovolím si nějak s tím "manipulovat".

5 0
možnosti
Foto

O96t89a21k67a57r 14S22e20k57l

23. 11. 2014 7:31

Dnes souhlas s autorem. Zaujalo mne , že snad hlavní výstup z konference ČLK byla žádost, aby odsouzený lékař mohl pracovat ve vazebním zdravotnickém zařízení. To je snad vtip ?

Elektronizace ve zdravotnických zařízeních - to je nekonečný příběh už od dob elektronických karet pacientů / tuším se to jmenovalo IZIP/.

Chodím (bohužel) na několik specializovaných oddělení jedné nejmenované nemocnice v stotisícovém městě a každý jednotlivý odborník-specialista se mne táže na diagnózu od kolegy - doslova přes stěnu !!! Na stole má PC - nevím , nač ?

9 0
možnosti
Foto

Pane Sekle, pomíjím onen výstup presidenta ČLK.

K oné elektronizaci - mám k ní výhrady. Aby měla smysl, musí v ní být všechna data /tedy včetně vrozených onemocnění, údaje o prodělané pohlavní nemoci případně nějaké rodinné degenerativní onemocnění směřující k invaliditě. Tato data - budou-li v nějakém centrálním registru - budou pro všechny životní pojišťovny, různé komerční subjekty apod mít cenu zlata.

Příklad - nemocný z rodiny, kde se vyskytuje třeba Huntingtonova nemoc /závažné onemocnění, projevující se v určitém věku demencí a posléze smrtí/, nezíská žádnou práci, pojišťovna s ním neuzavře kupříkladu životní pojistku. V konečném důsledku bude jako prašivý pes, kterého nikdo nebude chtít. 

Představa, že data budou chráněna, je v našem prostoru zcela iluzorní. Navíc - umí si kdokoliv představit, že u nás bude fungovat centrální registr receptů a nezhroutí se ? /pamatujete na registr osobních vozidel?/ Zase pro představu - lékařů je v ČR asi 50.000. V pondělí ráno - v období chřipkových epidemií - se náhle objeví požadavek na vypsání zhruba 5000 rcp téměř najednou? V našem systému budete v lepším případě čekat třeba 30 minut, až se "Váš" recept dostane jaksi "k lizu". Budou mít nemocní dost trpělivosti a čekat? 

Navíc - platí zákon o ochraně dat osob. Neumím si poté představit stížnost pacienta, jehož intimní data napíšu někam do virtuálního prostoru a za rok dostanu soudní obsílku, kde budu nařčen z toho, že jsem vyzradil lékařské tajemství o svém pacientovi. Jak se budu moci hájit? 

Osobně si velmi zakládám na tom, aby vše, co mi pacient sdělí, zůstalo jen mezi námi a ani kolegům z práce o tom neříkám. Mám tím jistou výhodu, že se dozvím o nemocném opravdu vše, co potřebuji k diagnose. O tuto výhodu bych přišel..

Pěkný den.

1 3
možnosti
  • Počet článků 6540
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Jsem velice často nespokojený občan, čtenář, divák, posluchač. Prostě hrůza!

 V roce 2016 jsem  ukončil  oficiální  působení a s ohledem  na  praktiky zdejších adminů  jsem  přešel  do místního  "disentu". : - )

Publikuju  zde už  výhradně jen   na soukromém blogu, který se nezobrazuje na  hlavní straně.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články