Těreškovová zůstává čestnou občankou Budějic

V Českých Budějovicích si udělali inventuru čestných občanů města a při té příležitosti vygumovali některé komunistické potentáty…

Jeden místní horlivý lidovec navíc ještě navrhl vymazat i sovětskou kosmonautku Těreškovovou.

Dodnes si vzpomínám, jak odborářský deník Práce, Těreškovovou, při její první návštěvě Československa, přivítal nezapomenutelným titulkem:

Vítej krasavice inteligentní!

Pořád mi ještě není jasný, zda šlo tehdy o protirežimní  vtípek, nebo jen tu typickou českou novinářskou servilnost.

O nějaký čas později jsem pár dní pobýval  v Krakově, v rodině polského kamaráda zrovna v době, kdy do Varšavy dorazila sovětská kosmonautka.

Večer jsme se na to dívali v televizi  -  místní to pořádně  vzalo, pořád něco vykřikovali. Nechal jsem si přeložit několik těch nejčastěji se vyskytujících slovíček: Svině, kráva, kurva!

Moc  mě v těch časech štvalo, že to byli zrovna rusáci, kdo vypustil první družici, prvního kosmonauta...většina z nás to tehdy, úplně samozřejmě, čekala od Američanů…

A tak jsme alespoň posměšně vyřvávali to:

Sovětští mužíci vypustili družici,

Lajku do ní nacpali, nažrat jí tam nedali…

Ta masově rozšířená nenávist Poláků k Rusům měla - má hluboké kořeny. Kdysi mi to imponovalo, tedy až do té chvíle, kdy jsem na vlastní kůži zažil to popsané polské „vítání“ Těreškovové. Tenkrát mi definitivně došlo, že sázet na primitivní nenávist je minimálně hloupé.

Takže, rád jsem si včera přečetl, že drtivá většina zastupitelů Českých Budějovic na to tomu lidovci neskočila, že se nenechala zblbnout a první kosmonautka světa i nadále zůstává čestnou občankou jejich města.

Není v tom žádné nadšení, ale pořád lepší, nežli  naskakovat na ty stále trapnější  rusofobní  kampaně!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Havránek | úterý 11.5.2021 10:31 | karma článku: 20,77 | přečteno: 156x