Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Plzeň si osvobodili plzeňáci sami a to za pomoci Vlasovců a partyzánů. Jak se chovala americká armáda, máte zde:

http://orgo-net.blogspot.cz/2015/03/co-se-taji-plzen-1945-americane-v-akci.html

0 6
možnosti
TP

No pane, pokud věříte těmhle žvástům, tak tedy pánbůh s vámi :-) Onen "originální dopis" na kterém se to zakládá byl "objeven" v této zajisté seriózní knize z roku 53 ;-D http://www.fronta.cz/kniha/bartosek-pichlik-americane-v-zapadnich-cechach-v-roce-1945

6 0
možnosti
Foto

Rusove nas zabrali. Protoze nam svobodu nevratili, tezko mluvit o osvobozeni.

5 4
možnosti
JFB

Rusové po válce odešli. Naši předkové sami dosadili komunisty.

4 3
možnosti
JK

Ano, sovětská armáda bezesporu osvobodila značnou část ČR a na to by se nemělo zapomínat. Také by se nemělo zapomínat na to, že Rudá armáda nebyla složená jen z občanů Ruska, proto by si nemělo Rusko přivlasťnovat veškeré zásluhy za vítězství na východní frontě. Také by se nemělo zapomínat na to, že i když sovětská armáda evropu osvobozovala, tak SSSR nakonec evropu neosvobodila, jen ji uvrhla do nové podoby nesvobody a útlaku.

Jinak samosebou hrdinství nebo alespoň oběť těch mladých kluků a holek, kteří bojovali za 2. sv. války je neoddiskutovatelná a vůbec by se nemělo řešit jestli měly na nohách válenky nebo oblíkali battle dress. Byla to strašná doba, která si vyžádala strašlivé a my bysme se měli snažit aby se nic podobného už nikdy neopakovalo.

10 2
možnosti
LK

Rusko si nic nepřivlastňuje,všechny země bývalého SSSR mají velké oslavy 9.5, nevím jak teď Ukrajina a co Pobaltí. Ale Rusko je největší a nejvíce se o něm píše, tak se optikou Evropy zdá, že se slaví jen tam.

3 0
možnosti
SB

Podle mého názoru je nedůležité, která armáda osvobodila které město. Bylo jasné, že válku spojenci buď vyhrají, nebo prohrají. Jestliže A procent zásluh měla Rudá armáda, B procent zásluh US Army, C procent zásluh ta či ona jiná armáda nebo ten či onen národní odboj, tak lze říci, že příslušné procento zásluh měla Rudá armáda i na osvobození Plzně, přestože tam nebyl ani jeden její voják, a B procent zásluh měla US Army na osvobození Ostravy, přestože v se příslušné vojenské operace vůbec nezúčastnila. US Army mohla osvobodit Plzeň proto, že už tam nemohli bojovat ti němečtí vojáci, které Rudá Armáda zneškodnila u Stalingradu, a Rudá armáda mohla osvobodit Ostravu proto, že už proti ní nemohli bojovat ti vojáci, které Britové zneškodnili v severní Africe.

Jediné hledisko, kde má cenu mluvit o tom, kdo dané město osvobodil, je kladení věnců padlým. Jinak mají jednotlivé armády a jednotlivé národní odboje různá procenta zásluh na společném vítězství, ale ta procenta nesouvisí s tím či oním městem. Rudá armáda je částečnou osvoboditelkou Paříže nebo Plzně a US Army či francouzští partizáni jsou částečnými osvoboditeli Hradce Králové nebo Bratislavy.

7 0
možnosti
LK

Pěkně napsáno, asi tak. V každém případě Německo byl parní válec, který by patrně ani jeden ze spojenců nedokázal porazit sám.

1 0
možnosti

Jak jsme se mohli dozvědět, tak Plzeň osvobodili plzeňané. Němci totiž utíkali na západ nechat se zajmout Spojenci... US armáda vstoupila do svobodné Plzně, stříleli jen nějací fanatici na náměstí ze střechy.

0 0
možnosti
PM

Celkem by mne zajímalo jak blogger nabyl dojmu, že se všude mluvilo jen o osvobozujících Američanech. Např. kde byly ukázky dobových uniforem, všude se mluvilo o Rusech (byť uniformy byly paradoxně německé), furt se řešila Zemanova návštěva Moskvy zdůvodňovaná památkou padlých apod.?

4 0
možnosti
MP

Jeste neni uplne od veci nezapominat na Vlasovce.

3 0
možnosti
MB

Jo, Hitlerovi spolubojovníci, kteří se na poslední chvíli pokusí získat nějakou zásluhu...hmmm...to je vážně k diskuzi...o charakteru, převlékání kabátů a tak:-P

0 3
možnosti
Foto

K24a92r66e53l 14R45a72d12a

4. 5. 2015 1:53

Nemáte tak docela pravdu. O demarkační čáře se v učebnicích psalo. Jen se ty zmatené soudružky učitelky snažily co nejvíc zamlžit význam toho faktu. Ten kdo si v učebnicích četl pozorně, si úsudek udělal. Ovšem co slyším od mládeže dnes, tak jsou buď hloupější, nebo mají horší učebnice.

4 0
možnosti
LN

..nebo se prostě jen odmítají snažit....viz jejich protesty proti matuře z matiky....

7 0
možnosti
TK

Tuším, že se říká "přání otcem myšlenky" . Vy jste si nevšiml monstrozních rekonstrukcí bitev u Ostravy a Mostu ? Kam se hrabe Plzeň s jejich konvojem. A na oslavy osvobození Prahy si budeme muset ještě pár dní počkat. Díky sovětským soudruhům. A ještě musím říct, i při úctě k Vašemu věku, buď nemáte co dělat a jen tak plácáte, nebo záměrně překrucujete  současné dění, abyste mohl hledat problémy tam, kde nejsou

11 1
možnosti
Foto

O61t81a 65B69l17a23ž91e89k

3. 5. 2015 23:28

Pane Havránku,

až dodatečně jsem si přečetl článek o plzeňských oslavách - a tedy jejich měřítku. Připouštím tedy, že vzpomínkové akce na osvobození Rudou  armádou snad neměly ten rozsah, i když ta ostravská rekonstrukce bitvy byla snad dost velkorysá. Ale ono je to i tom, jakou opravdu spontánní vzpomínku a úsudek o dění té doby mají lidé - prostě lidé - občané. Asi to cítí tak, že osvobození Rudou armádou bylo jaksi relativní - položilo základ jiné totalitě, byť snad u nás ne tak masově vraždící. Odkazuji rád na reakci pana Lumíra Vithy.  Učiňte Vy osobně něco pro posílení vzpomínky na zásluhy Rudé armády. Pokud nebudete mít takový úspěch jako v Plzni - zamyslete se znovu nad tím proč.

11 0
možnosti
  • Počet článků 6540
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Jsem velice často nespokojený občan, čtenář, divák, posluchač. Prostě hrůza!

 V roce 2016 jsem  ukončil  oficiální  působení a s ohledem  na  praktiky zdejších adminů  jsem  přešel  do místního  "disentu". : - )

Publikuju  zde už  výhradně jen   na soukromém blogu, který se nezobrazuje na  hlavní straně.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články