Smutný konec Vlasty Buriána

Každý  z nás má své představy o morálce, své hranice. To se projevuje i v diskusích o kolaboraci. Drtivé většině těch, kteří  byli  v minulém režimu ze zištných důvodů , „chytře“ u komunistů, stěží  vysvětlíte, že něco bylo špatně…

…zatímco  jiní - citlivější,  pociťují   výčitky svědomí třeba jen proto, že byli v  ROH, atd.

I kdybych o  Vlastovi  Burianovi nevěděl vůbec nic jiného, než  byl  ten  jeho protektorátní  rozhlasový výstup  zesměšňující  představitele české exilové vlády, je mi líto, ale ten výraz  kolaborace  bych nikomu nerozmlouval.

Ale život šel  dál.V době mého   mládí  mohl  Burián vystupovat jen v podřadných estrádách. Prakticky jsem ho neznal, ale když  ho poprvé pustili do  televize, u rodičů to vyvolalo obrovské nadšení – očekávání. Dodnes si na tu jeho televizní  scénku  krejčíka s pocitem trapnosti,  vzpomínám.

Bylo to   velké zklamání. Až mnohem  později jsem se dozvěděl, že Vlasta Burián byl tehdy po mrtvici, ale tu televizní příležitost se nechtěl nechat za žádnou cenu ujít.

Teprve   když  se  po letech  znovu směly  promítat jeho staré filmy  jsem geniálního  komika  Vlastu Buriána konečně  objevil.

Autor: Josef Havránek | pondělí 20.2.2017 8:03 | karma článku: 21,65 | přečteno: 257x