Slovensko - krajina po bitvě

Výsledky včerejších voleb, by se  daly nazvat  patem. Jenže situace, kdy na Slovensku prakticky neexistuje strana, která by teď dokázala sestavit nějakou funkční a současně slušnou vládní koalici, mi  mnohem více připomíná katastrofu

Přes  neustále zdůrazňovaný neúspěch a radostné hýkání oponentů,  k tomu má ale pořád nejblíže  Ficův  Smer, který získal takřka 29 procent hlasů.

Nesporně jde o výrazný pokles oproti výsledkům z minulých let, ovšem -  je to už několikáté volební vítězství v řadě a tak se slovy Jirky Paroubka táži: Pánové posměváčci, kdo z Vás na to má?

Velkým problémem včerejších slovenských voleb není ani tak skutečnost, že se do parlamentu dostalo hned osm – velkoryse  řekněme,  politických stran, ale že některé z nich jsou jen jakési skořápky – marketingové projekty, za nimiž ve skutečnosti není žádná politická síla.

To  se ovšem netýká  Ludové strany Naše Slovensko pana Kotleby, s více než osmiprocentním  volebním ziskem. Protože jde o stranu, která se otevřeně hlásí k fašistickému Slovenskému státu, máme tu další obrovský malér.

Nakonec jsem si nechal  alespoň jedno příjemné překvapení. Je jím, pro mne,  dvouciferný  volební zisk  podceňované  Svobody a Solidarity. Název  nic moc, ale v čele této strany  stojí liberální ekonom a skvělý  řečník Richard Sulík, kterého  u nás  známe především z jeho několika  působivých  vystoupení v německých televizí, kde  tvrdě  kritizuje  německou kancléřku a nemilosrdně  zpochybňuje  schopnost  EU čelit současným   ekonomickým a politickým problémům Evropy…

Ano, SaS je příjemným překvapením  voleb, jenže, tím tyhle dobré zprávy ze včerejšího Slovenska  definitivně končí…       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Havránek | neděle 6.3.2016 11:11 | karma článku: 37,19 | přečteno: 1508x