Případ Dr. Milady Horákové

Na zmíněný televizní dokument jsem se původně ani nechtěl dívat, neboť  to  téma je pro mne z mnoha důvodů dodnes depresivní…

Nakonec jsem ale neodolal a nelituju. Nedozvěděl jsem se sice nic zásadně nového, ale v tom takřka hodinu a půl  trvajícím dokumentu jsem nezaregistroval jediný falešný tón, což se mi už dlouho nestalo.

Ano, Miladě Horákové navrhovali trest smrti už nacisti, ale popravili ji , za souhlasného hýkání  pracujících, až   komunisti!

Byl to neobyčejně silný zážitek sledovat autentické výpovědi, tehdejšími brutálními vyšetřovacími metodami nutně    poznamenanou  Miladu Horákovou. O tu svou  pronikavou  inteligenci, slušnost  a hrdost však nepřišla, to z ní,  ani v té děsivé reálii padesátých let  - v průběhu té  štvanice nevyprchalo.

Ten  rozdíl mezi primitivními  křiklouny –  komunistickými prokurátory  a klidnými, kultivovanými odpověďmi Milady Horákové byl doslova nebetyčný!

Se zájmem jsem sledoval závěrečné titulky -  kdo všechno se na tomto výjimečně působivém televizním dokumentu podílel. Jména mě  příliš  nepřekvapila, zato  ale rok výroby  -  1990!

Jo, to ještě Československá televize nebyla  zprivatizovaná  - znormalizovaná!   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Havránek | sobota 27.6.2015 7:17 | karma článku: 33,19 | přečteno: 1181x