Paroubkovo - Vzdejte se, nic se Vám nestane !

Paroubkův včerejší vzkaz vládě - ta jeho "velkorysá" nabídka příměří po dobu českého předsednictví EU, hodně připomíná scénu z filmu Atentát . tu, v které německý důstojník prostřednictvím tlampačů, obklíčeným parašutistům, mizernou češtinou vzkazuje - Vzdejte se, nic se Vám nestane...

V tom příměru lze ještě chvíli pokračovat. Koaliční vláda se zjevně také ocitla v jakémsi obklíčení - věčných kverulantů, kteří s příznačnou zaslepeností líčí současnost téměř jako přírodní katastrofu, politizujících odborářů a paradoxně také některých sólistů - poslanců vlastních stran.

Aby to nebylo málo, ocitá se ještě ke všemu ve vlastní pasti, neboť je, přes veškeré výhrady, alepoň do té míry odpovědná, že odmítá zvyšovat schodek státního rozpočtu a snaží se masochisticky porosazovat nepopulární, ale o to více potřebné změny pro budoucnost. Jenže, ruku na srdce, kolik českých voličů asi zajímá nějaký deficit státního rozpočtu, natož pak finanční situace země za nějakých deset, patnáct let ?!

Spoluobčany nesrovnatelně více interesuje ten konkrétní třicetikorunový poplatek, který musí nově zaplatit u lékaře, ( mluví se o něm častěji, než o počasí) navrhované zvýšení důchodovéh věku, nekončící zvyšování cen pohonných hmot, atd.

Obávám se, že většině lidí asi nikdy nevysvětlíte, že si vůbec nežijeme tak zle, že tyhle nepříjemné regulace stejně bude muset realizovat každá následující vláda to zcela bez ohledu jakou ideologii bude vyznávat a také zcela bez ohledu na všechno to předvolební vábení.

Nepodceňoval bych je - jsou si toho nepochybně vědomi i sociální demokraté, jenže nemusejí zatím odkrývat své karty. Proto zase klidně slibují všem a všechno. Není to poctivé a není to ani spravedlivé, jak to mají nyní snadné. Vysvětlení je však prosté. Jim toiž vůbec nejde o nějakou budoucnost, ale pouze a výhradně o budoucí volby...

 

Autor: Josef Havránek | středa 11.6.2008 7:18 | karma článku: 27,12 | přečteno: 1747x