Okurková sezóna, nebo jen okurkové hlavy redaktorů ?

Nové Heřmínovy  -  téměř neznámá  obec se  stala hitem pro mnoho    českých  novinářů. Informace o   referendu ,v němž se místní vyjadřovali k uvažovanému  zatopení části  vesnice vzhledem k plánované  výstavbě nové přehrady, zazněla  o víkendu z  rozhlasu snad stokrát, téměř stejně často jako reklama na  ten účinný lék  proti hemeroidům a stranou, pochopitelně, nezůstávala  ani další média - inu  klasická okurková sezóna....

Když máte  štěstí, můžete si  na Radiožurnálu poslechnout  zpravodajství  i  4 x za hodinu. V pátek a v sobotu dopoledne to bylo o přípravě referenda, v sobotu odpoledne  zase o výsledcích  referenda  a celou mediální  kampaň  potom v neděli  snad  ukončil místní starosta s tím,  že šlo o hlasování   předčasné, že si ho za nějaký čas v obci znovu zopakují, až od státu  obdrží  konkrétní  nabídky na odškodnění. Takže, máme se brzy na Radiožurnálu a spol.  zase na co těšit !

Snad ani nelze místním občanům příliš vytýkat, že se  někteří  z nich  netěší na stěhování, nebo, že z toho chtějí  co nejvíce vytřískat. To, co však  vzbuzuje úžas,  jsou reakce - především těch  rozhlasových  redaktorů, kteří  z této  záležitost udělali   hlavní  víkendovou  zprávu, hned vedle toho hurikánu v Karibiku.

Možná  některé z nich zaujalo to velké téma -  jak se ta zlá vláda  chystá  ublížit  místním obyvatelům, možná jde opravdu jenom o tu okurkovou sezónu, či  obyčejnou novinářskou  lenost, případně neschopnost  přijít s něčím novým.

Nevím, snad,  navzdory  těm  panikářům, většina  občanů  přece jenom chápe, že výstavba  nádrže  na řece Opavě není žádný rozmar, že  má  chránit  desetitisíce  - statisíce   jiných občanů před povodněmi, že vláda by těch uvažovaných 8 miliard dokázala utratit i jiným způsobem, že místní  občané  budou  odškodnění, atd.

Pokud se nepletu - tak  právě tohle odškodnění stojí za celým  tím cirkusem - místním  referendem. Ty domorodce chápu, ale proč jim tak obětavě přitom posluhují redaktoři  celostátních  médií, je pro mne pořád velkou záhadou, zvláště když, ještě ke všemu -  poprvé kopnout, by se mělo až někdy v roce 2015 !    

Autor: Josef Havránek | neděle 31.8.2008 22:36 | karma článku: 10,41 | přečteno: 985x