Nebyčejný život Jiřího Štěpničky

Jiří Štěpnička  mě jako herec nikdy neuchvátil ani nezklamal. Na   televizní medailon  odvysílaný  k jeho sedmdesátinám jsem se  o víkendu díval vlastně jenom kvůli jeho mamince...

Jiřině Štěpničkové, kdysi jedné z největších českých hereckých hvězd, která se v padesátých letech nešťastně  pokusila prchnout na Západ a za tenhle "zločin" si odseděla deset let kriminálu a to ještě měla kliku, neboť její herečtí kolegové z Vinohradského, tehdy Armádního  divadla, pro ni, ve speciální petici, žádali rovnou provaz.Dodnes  platí, že není  nic horšího, nežli tihle "angažovaní" umělci!  : - )

V uvedeném medailonku syn Jíří  několikrát vzpomínal na svou slavnou maminku. Dojala  mě  zejména vzpomínka na první divadelní vystoupení Jiřiny Štěpníčkové, po odpykání trestu, kdy  diváci její návrat na jeviště . někdy začátkem šedesátých let,  uvítali čtvrthodinovým potleskem ve stoje.  

Vzhledem k tomu neobyčejnému  životu, přes veškeré a  dlouhé  vysvětlování, mě ale Jiří Štěpnička stejně nepřesvědčil, proč právě on, v časech normalizace,  přijal roli Klementa Gottwalda v provařeném televizním seriálu.

 Ani se nedivím, že mnoho  jeho tehdejších příznivců i známých, to považovalo za neodpustitelnou zradu, nejenom na sobě. 

Tenhle medailon stojí za zhlédnutí. Sice nenápadně, ale věrohodně toho    o české historii a národní povaze  vypovídá možná  víc, nežli mnohé dokumenty

Autor: Josef Havránek | úterý 18.4.2017 8:00 | karma článku: 22,19 | přečteno: 323x