Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Proč ten strach z Fjodora Michajloviče?

0 0
možnosti
JH

Je to pro mne depresiní čtení...

0 0
možnosti
SB

Alkohol bych považoval za pohlečující nebo dokonce za od viny zcela osvobozující okolnost pouze v případě jediného trestného činu: neposkytnutí pomoci.

Příměr: Střízlivý řidič veze v autě zcela opilého spolujezdce. Naprosto nic trestného. Na zapadlé okresní silnici, kde nelze předpokládat, že tam pojede deset aut za minutu, do nich narazí jiné auto, též se dvěma jezdci. Tři z těch čtyř lidí utrpí vážná zranění a pouze ten namazaný zůstane nezraněn. Široko daleko nikdo není. Měl by poskytnout první pomoc a přivolat sanitku. Nic z toho neudělá, protože v tak silné opilosti toho není schopen.

Často jsem si kladl otázku, jak by tohle mělo být posuzováno. Na jednu stranu alkohol není polehčující okolnost při trestné činnosti, na druhou stranu rozdíl mezi ostatními trestnými činy a trestným činem neposkytnutí pomoci tady je: Ve chvíli, kdy člověk pije, předem ví (a má tudíž s tím počítat), že až se opije, bude se muset pohybovat v normálním světě, a tudíž se bude muset ovládat, aby se nevrhl na první nezletilou dívku. Předem ví, že na ulici budou zaparkovaná auta, takže se bude muset ovládat, aby je vandalsky nepoškodil, což by střízlivý nikdy neudělal, ale opilý třeba ano. To ví předem, když pije, a tudíž nese plnou odpovědnost za to, že to ve stavu opilosti buď zvládne, nebo že svou opilost omezí natolik, aby se do stavu nezvladatelnosti nedostal. Ale zatímco přítomnost nezletilých dívek nebo zaparkovaných automobilů na ulici člověk předpokládat může, tak autonehodu na zapadlé okresní silnici předpokládat nemůže.

Zajímavé, že na tuhle otázku mi nedokázali odpovědět ani dva právníci, jichž jsem se na to ptal (ale pouze v rámci rozhovoru mezi přáteli a bývalými spolužáky, nikoli někde v právní poradně). Oba pouze řekli, že je to zajímavá úvaha, na kterou nikdy nepomysleli, ale stát se to může, a tudíž počítat by se s tím mělo.

Opravdu by mě zajímalo, jak je to v takovém přepadě s trestným činem neposkytnutí pomoci.

Jak to cítíte vy ostatní, kteří jste tohle přečetli?

0 0
možnosti
LS

Svého času byl alkohol i polehčující okolnost. Bohužel. Jinak s Vámi souhlasím. Marod má být pod "peřinou s teploměrem v pr... ", tedy mimo dosah zdravých lidí, kterým může beztrestně ničit zdraví a život. A pokud už se z pod peřiny dostane, nese stejnou odpovědnost, jako zdravý pachatel.

3 0
možnosti
PV

P25a54v61e24l 77V87é86b53r

15. 4. 2015 7:39

Svého času byl alkohol přitěžující okolností (nově bych přibral i drogy..)

3 0
možnosti
SB

Myslím, že drogy do toho patří. Zákon totiž nehovoří výslovně o alkoholu, ale o tom, že pachatel byl ve stavu, kdy se neovládal, a že do toho stavu se dostal vlastní vinou. Blíže to nespecifikuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 6540
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Jsem velice často nespokojený občan, čtenář, divák, posluchač. Prostě hrůza!

 V roce 2016 jsem  ukončil  oficiální  působení a s ohledem  na  praktiky zdejších adminů  jsem  přešel  do místního  "disentu". : - )

Publikuju  zde už  výhradně jen   na soukromém blogu, který se nezobrazuje na  hlavní straně.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články