Možná se Václav Havel neobrací v hrobě – možná se jen chechtá…

Raději to vyplivnu hned na začátku  -   mezi fanoušky Karla Gotta určitě nepatřím, dokonce bych zmínil i jisté postarší   antitipatie,  i když  pěvecké kvality jsem mistrovi snad  nikdy    neupíral…

Co se politických postojů  týká, asi by bylo  směšné   přesvědčovat, že snad   Karel Gott měl   sklony k disidenství. Přestože  si   při svém postavení  mohl lecos dovolit,  stejně jako většina spoluobčanů   kolaboroval s komunistickým  režimem.

Je  docela  zvláštní, že se  k těm  kádrováckým  postřehům   dostávám až nyní,   po  desítkách  let a to jen proto, že   mě momentálně    vyprovokovali  spisovatelští   rudí gardisté z Associace českých spisovatelů, kteří poslali do Německa urgentní petici požadující,  aby  jmenovanému  národnímu  umělci, bylo  znemožněno  vystoupit  v rámci chystaných  říjnových  oslav – tak zvaného  Českého  roku v Lipsku.

Moc o tom nevím, z  dálky to působí, že především  němečtí  spolupořadatelé, zřejmě  chtěli přítomností mistra  zatraktivnit  uvedenou slávu, což se ale  zase těžce dotklo některých  prudérních českých  intelektuálů – sekerníků.

Začíná to zavánět  pořádnou ostudou.

Přesto  mě  tahle  pseudoaférka  mimořádně   pobavila, neboť  si ještě mnohé pamatuju.

Ke  kádrování  mistra  bylo  jistě  dost dobrých důvodů a příležitostí, ovšem  zejména   v časech krátce  po Listopadu.

Jenže, tehdy miláček davů  –  spisovatel  Václav Havel, alespoň  tedy  podle věrohodných  pamětníků, včetně KK,   nekompromisně požadoval, aby na Václaváku, u příležitosti  slavnostního  ohlášení  jeho prezidentské kandidatůry, tenhle vele důležitý   míting zakončili společným   zpěvem  československé hymny  zrovna   Gott s  Krylem!    

Je  přímo  k popukání, že tehdy, objektivně  politicky prašivý  Karel Gott,nevadil, budoucí pan prezident na něm naopak  neoblomně  trval, tehdy se Karel  ještě hodil. 

Je tedy   opravdu  hodně komické , že   tihle čeští spisovatelé  až zase nyní  začínají, namísto domluvy,   vytahovat staré přízraky a po mnoha a mnoha  letech znovu  oprášili tu starou tézi, že Božský Karel byl  vlastně  jen prospěchářským oportunistou minulého  režimu…

Nevím, zda byl na hřbitově   zaznamenán nějaký pohyb, ale  i  kdyby, nemusí to ještě znamenat, že se VH obrací v hrobě, možná se  těm bojovným intelektuálům -   rudým gardistům jen   chechtá….

Autor: Josef Havránek | sobota 11.8.2018 8:00 | karma článku: 22,56 | přečteno: 217x