Možná až příliš osobní vzpomínky na Jana Masaryka

O Janu Masarykovi se  teď   hodně píše a to nejenom v souvislosti  s výročím, či  s filmem  Masaryk…......

Ty mé vzpomínky  jsou všelijaké. Prvně jsem vzal Jana Masaryka  na vědomí, když jsem ještě jako kluk  doma objevil   knihu Volá Londýn. Kupodivu, bez znalostí souvislostí,  jsem ji přečetl až do konce, což mne dodnes  udivuje a také dokazuje, že se Jan Masaryk dokázal vyjadřovat velice srozumitelně.

V roce 68 se začalo veřejně diskutovat , že komunisti, či ruští  agenti,   po Únoru  vyhodili Masaryka z okna. Komunisty  jsem nikdy neměl rád, takže mi to od nich přišlo  docela normální  a Jan Masaryk, coby oběť,  u mne  stoupnul v ceně.

Až o několik let později jsem měl   příležitost  nahlížet do starých novin a časopisů. Nejvíce mě   fascinovalo   období  1945 – 48, které mi tehdy připadalo jako zlatá éra československé  demokracie.

Dnes už se ví, že v tom čase komunisti jen pomalu utahovali smyčku. Dodnes chválím  předvídavost  Ferdinanda Peroutky, který už někdy v roce 46 apeloval na komunisty v tom smyslu -  že Československo už přece  mají i s ohledem na  mezinárodní  situaci   v hrsti a není  tudíž  důvod  na nějaké komunistické excesy známé ze sovětského Ruska.

Jako když hrách na stěnu házíš!

Komunisti  to převzetí moci  stejně provedli pěkně po bolševicku  a  překvapivě jim u toho asistoval i Jan Masaryk, který se nepřidal k demokratickým ministrům, nepodal demisi a po převratu se dokonce stal  členem  komunistické vlády -  úspěšně  vyvolával zdání demokratického  procesu.

O komunistech si myslím  to nejhorší, ale proč by se, proboha,  tehdy   obvyklými  komunistickými  metodami  zbavovali člověka, který s nimi hrál, dělal jim stafáž ?!

Komunisti dodnes, logicky, popírají vinu na smrti Jana Masaryka. Jen pochybuju, zda  si  uvědomují, že ani  ta jeho zřejmě sebevražda, jim pražádnou čest nedělá.

 Neboť pokud platí to dost pravděpodobné, že jeho  sebevražda je výsledkem   sebeuvědomění, že jako potomek slavného otce, svou spoluprací s komunisty  zklamal,  fatálně  zradil, není to pro jeho kumpány  zrovna ta nejlepší vizitka.

Autor: Josef Havránek | neděle 11.3.2018 8:00 | karma článku: 17,89 | přečteno: 162x