Maďarská odpověď Zelenskému

 ...maďarské ministerstvo zahraničí předvolalo na kobereček ukrajinského velvyslance v Budapešti a důrazně žádalo, aby Zelenskyj se svými útoky přestal…

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ukrajinskému velvyslanci zopakoval, že:

Maďarsko „odsuzuje vojenskou agresi a podporuje suverenitu Ukrajiny, tisíce uprchlíků také vpustilo na maďarské území a umožnilo jim, aby si zachránili holý život, ale vždy bude mít na zřeteli především zájmy maďarského lidu a nenechá Maďarsko zatáhnout do války"...„Zároveň je pro nás samozřejmě nejdůležitější bezpečnost Maďarska a maďarského lidu. Tohle není naše válka. Proto stojíme mimo tuto válku a mimo ni také stát zůstaneme.“

Ta maďarská, jednoznačná odpověď je mi hodně blízká, ale rozumím, že jiné čtenáře zase může iritovat.

V tomto případě ale jde o něco jiného, nežli  jen o hodnocení   postoje  maďarské vlády, které je konzistentní. Ani po měsíci od ruské invaze, ani po vyhraných volbách   se nemění.

S tímhle jasným, kontroverzním postojem, šel Orbán do parlamentních voleb a od maďarských voličů získal zcela mimořádnou podporu.

Nelze se ani příliš divit, že jeho kritici jsou z toho na mrtvici, to není v těchto krajích zvykem!

Ano, ten rozruch je zcela namístě. Je to opravdu hodně nestandardní – divné, když se někde  na světě  ještě vyskytuje premiér, schopný a ochotný  plnit  volební  sliby - přání svých spoluobčanů - voličů! : - )

Autor: Josef Havránek | čtvrtek 7.4.2022 10:31 | karma článku: 22,85 | přečteno: 341x