Lůza v ulicích...

I takhle lze v krátkosti odbýt to sobotní srocení lidu na Václaváku. Mnohé  transparenty, hesla, výroky  účastníků i hlavních řečníků takové konfrontační, striktní glosování ospravedlňují, ale…

…zase až tak úplně jednoduché to také není. Pokud vynechám organizátory, nebo ty, kteří ze zákulisí tahají za nitky - o téhle intelektuální lůze nemám nejmenší pochybnosti  -  raději bych to třeštění nazýval infantilností davů.

Tahle vláda - vládní koalice nepochybně vyvolává rozpaky, nepředvádí se v dobrém světle, lze ji právem mnohé vytýkat, ale co si budeme nalhávat - je to produkt lidového hlasování, nic podstatně lepšího se před těmi dvěma lety asi nedalo dohromady uplácat!

Problém, paradoxně, spočívá v tom lepším, o co se tahle vládní koalice snaží. V tom, že objektivně usiluje o zdravější hospodaření státu, odmítá zavírat oči nad stupňujícím se zadlužováním země, že na rozdíl od nejrůznějších populistů a demagogů říká nepříjemné pravdy - například, že dluhy se platí!

Asi by nebylo úplně normální, kdyby se většině veřejnosti líbily sociální škrty, úsporná opatření ve zdravotnictví, nepříjemné reformy penzijního systému, atd. Jenže nic účinnějšího, co by vedlo ke stabilizaci hospodářství, zatím nikdo na světě nevymyslel, všude kolem nás ordinují stejně nepříjemně hořké pilulky. Žádný lepší lék pro lidstvo, které  si tak lehce  zvyklo  žít nad poměry - považuje to už za naprostou samozřejmost - součást jakýchsi pofiderních lidských práv,  bohužel, neexistuje!

Ano, jistě by tak ještě na rok - dva šlo - zavřít oči, nechat to samospádem pokračovat v cestě do pekel. Vyslyšet to úpěnlivé vábení odborářských a jiných Sirén - zastavit nepopulární reformy a se založenýma rukama, jen se vzájemně obviňujíc, fatalisticky čekat na katastrofu.

Fakt, že to tahle nepopulární a nikoliv bezchybná vláda nedělá, že doposud neztratila kuráž k realizaci nepříjemných, ale nezbytně nutných kroků, je tím  jediným opodstatněním její existence…

P.S.

Také bych se nebránil  požadavkům na předčasné volby, jenže nějak nevidím světélko na konci toho zjevného tunelu. Existuje snad nějaká nová relevantní politická síla schopná vládnout lépe? Nějaké zase  ty úplně  nové, čisté  Věci veřejné - ha, ha, ha?! Nebo jsme už úplně zapomněli jak, svého času, skvěle vládli komunisti, či sociální demokrati?!

Autor: Josef Havránek | neděle 22.4.2012 9:21 | karma článku: 41,09 | přečteno: 4788x