Kočkování s Greenpeace

Už je to snad více než týden, ale pořád se mi ještě vybavují ty televizní záběry z brdského lesa - roztlemený, vyklusávající aktivista , vzdáleně připomínající Harryho Portera, vykřikuje - mír, mír... a po pár vteřinách už lapený, hned policisty školí, jaké prostředky mohou při jeho zadržení používat. Hotová groteska !

Ponechám raději stranou ta vděčná témata o zpolitizovaní Greenpaeace, zneužívané ekologii a nemíním se už ani dál babrat v té infantilnosti spojené s touhle brdskou epizodou.

Jenom s nostalgií vzpomínám na ty báječné happeningy a nejrůznější protestní demonstrace odehrávající se v dobách, kdy se nám o demokracii tak akorát zdálo. Je mi trochu líto těch současných rebelů, kteří jsou tak dramaticky ochuzeni o adrenalin. Nehrozí jim žádná nakládačka, zatýkání - prostě nuda ! Vůbec se nedivím, že organizátoři nejrůznějších protestů dnes obvykle seženou jen pár týpků a přítomní novináři, televizní štáby bývají v těžké přesile.

Také si docela dobře dovedu představit, jak by asi tenkrát skončil ten v úvodu zmíněný chlapeček, kdyby se jenom pokusil přiblížit k nějakému vojenskému prostoru. Jak by ho policejní komando asi zřídilo.

Ale možná se pletu, kdyby na ně začal hulákat cosi o míru a pokračoval tou poutavou přednáškou o lidských právech, možná by v tom šoku přece jenom přestali pracovat s pendreky a kvapem by ho, pro jistotu, raději rychle eskortovali do Bohnic.

Je, samozřejmě, dobře, že účastníky nynějších protestních mítinků a demonstrací policajti bouchnou snad už jen v zoufalé sebeobraně, že už nedochází k zatýkáni, následnému vyhazovu z práce, ze škol atd. Žijeme naštěstí v jiné době a tak prostě, ať se nám to už líbí, nebo ne, musíme překousnout, že pro některé spoluobčany se stává protestování řemeslem a že občas ty dnešní protesty ani dost dobře nedokážeme rozeznat od vydírání.

No, ještěže se, alespoň některé z těch akcí občas mění v grotesky...


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Havránek | čtvrtek 19.6.2008 7:34 | karma článku: 19,90 | přečteno: 1564x