Českou televizi zrušit netřeba, ale...

V Senátu právě  projednávaný návrh  na zrušení koncesionářských televizních a rozhlasových poplatků, má i přes ten jistý  populistický oder  přece jenom cosi  do sebe!

A je už docela jedno, zda má také cosi společného s předvolební kampaní - populismem, nebo snad dokonce obsahuje  zcela  zdravé  jádro.

Žádné strachy, kvůli novému zákonu netřeba  hned likvidovat Českou televizi! Podle zmíněného  návrhu  bychom stejně její provoz financovali, jenže tak nějak decentněji  -  nepřímo, formou mandatorních výdajů státního rozpočtu. Mluvím jen za sebe, ale    alespoň by mě, měsíc co měsíc, při pohledu na položky složenky  SIPO, tolik nedráždilo,  že sic nevelkou částkou, ale i tak přispívám na jisté nepravosti.

Někomu se v takovém  kritickém rozpoložení může  vybavit  skvěle gestikulující moderátor Moravec,  bojovné duo  Drtinová - Fridrichová, či ostatní  publicisté - aktivisté.  Jiným zase hned naskočí   třeba ty  pokleslé veřejnoprávní  zábavné pořady, které si nezadají ani  s tím nejhorším póvlem komerčních televizí, nebo "osobnosti", kteří si prostřednictvím ČT vyřizují své ryze osobní záležitosti, atd.,atd.

Nějaká ta veřejnoprávní televize je asi  nutností. Jenom  by ji  slušela mnohem  větší  skromnost a pokora. Tahle instituce, v éře desítek televizních stanic, přece neexistuje  proto, aby jen  milosrdně  dávala práci davům lidí, spolupodílela se na  vzniku desítek  zbytečných filmů,  nebo se v nerovné soutěži pouštěla do křížku s  nedotovanými, komerčními televizemi.

Neznám podrobnosti zmíněného návrhu zákona, ale jeho nedílnou součástí by měla být určitě  i větší hospodárnost, zeštíhlení  provozu  veřejnoprávní televize. Také by se mělo o  jejím poslání  mnohem intenzivněji diskutovat a  přemýšlet, než tomu bylo doposud.

Nepochybně by rovněž  prospělo, kdyby někteří  zaměstnanci, či vlivní spolupracovníci   tohoto kolosu, ztratili  ten historický  pocit - vžité přesvědčení, že ta  Česká televize je především jejich televizí...

Autor: Josef Havránek | pátek 8.5.2009 17:10 | karma článku: 31,66 | přečteno: 2435x