A zase ten Kundera!

Po roce  se z archivu vynořil   další  spis  podporující podezření, že slavný  spisovatel  Milan Kundera -  v padesátých letech  zapálený  svazácký funkcionář  - poněkud udával.

Ten nově   objevený  dokument  -  text dobové přednášky tehdejšího  náměstka ministra národní bezpečnosti  Jemana, kde se  v souvislosti se zatčením protikomunistického  agenta Dvořáčka objevují iniciály M.K., přesně zapadá do té nemilosrdné  mozaiky, ale samozřejmě, není to ještě  nezpochybnitelný, definitivní důkaz o fatálním lidském selhání  mého oblíbeného autora.

Ještě za nesrovnatelně interesantnější, než je hledání  viny, či neviny spisovatele světového kalibru, však  považuji ty  reakce, tentokrát  nejenom mnohých  českých, ale i  významných světových   intelektuálů, kteří jsou,  alespoň pro mne - ze zcela nepochopitelných důvodů, ochotni dát  za Kunderu ruku do ohně. Jakoby  tady bylo přání  otcem myšlenky!

Trochu mi  to připomíná  současnou aféru kolem vynikajícího polského režiséra Polanského - nyní zadržovaného ve Švýcarsku, který se kdysi   útěkem  z USA  vyhnul procesu a nyní - po třiceti letech -  se má  zodpovídat, za ten už   vousatý mravní delikt.

Znovu jsme svědky intenzivní  kampaně ve prospěch pronásledovaného umělce Polanského  a  vznášené  argumenty  nápadně připomínají ty,  které jsou užívány  i  v případě Kundery. Ta trapná záležitost se stala už dávno, obnáší  mnohé zádrhele, ale hlavně -  proč   pronásledovat tak jedinečného umělce!

Připouštím, že mi při, veškerém respektu k R.Polanskému, ten překvapivý zásah švýcarských úřadů, nebo zase  v případě Kundery -  ta vytrvalost  některých českých historiků, kteří  si  odmítají před  slavnými jmény  sednout  na zadek,  docela imponuje...

Spravedlnost si prostě nemůže vybírat...

Autor: Josef Havránek | středa 21.10.2009 11:07 | karma článku: 32,01 | přečteno: 3578x