Vydírání a ponižování - odvrácená tvář mnohých vztahů (pokračování)

V minulých článcích na toto téma jsem popsal situaci ve většině dnešních rodin. Podívejme se na důvody, lépe řečeno příčiny, které tento stav způsobily. Zapátrejme kde vlastně tyto příčiny hledat, jakým směrem se vydat, abychom je objevili. Je to tak vždy, pokud chceme opravdu, ale opravdu něco "vyléčit", musíme jít vždy k příčině. A tuto příčinu odstranit.

Jedním z prvních důsledků nebo následků neutěšené situace v mnohých rodinách je nezaměstnanost. Pokud připustíme, že je touto příčinou nezaměstnanost, podívejme se, kde hledat příčinu nezaměstnanosti.

Pokud jste si přečetli výše uvedené, řeknete, že příčinou nezaměstnanosti je málo práce. Je tomu opravdu tak? Vždyť ve sdělovacích prostředcích (tisk, radio, televize) se denně dovídáme, kolik milionů korun se investuje do zvýšení zaměstnanosti. Vzdělávací agentury nabízejí desítky nebo stovky různých vzdělávacích nebo rekvalifikačních kurzů. Stále se objevují zahraniční nebo i tuzemští investoři, kteří budují nové provozy a zaměstnávají desítky nebo i stovky nových pracovníků. A stále to nestačí. Stále máme kolem půl milionu nezaměstnaných. Na druhou stranu, není určitá míra nezaměstnanosti motivem, impulzem ke zvýšení konkurenceschopnosti uchazečů o práci?

Jako další příčinu neutěšené situace v rodinách jsme si uvedli naopak zaměstnanost. Dnešní doba je taková jaká je, a peníze se vydělávají stále hůře s hůře. Vydělávat 15 nebo 20 nebo i více tisíc korun měsíčně je řehole. Na zaměstnance jsou kladeny vysoké nároky co se týká rychlosti a kvality vykonávané práce. A starší pracovníci jednoduše tomuto tempu nestačí. Je to náročné, je to vysilující, je to stresující. Proč tomu tak je? Kde je ta pravá příčina tohoto stavu?

Mnoho firem, a dnes nejen zahraničních, zaměstnává na vedoucích funkcích mladé pracovníky. Tito lidé ovládají cizí jazyky a možná mají i teoretické znalosti získané ve škole. Ale chybí jim praktické zkušenosti a dovednosti. V drtivé většině případů řídí daleko starší pracovníky. Starší pracovníky se zkušenostmi a dovednostmi, které získali dlouhou praxí. Mladý, dravý, ambiciözní vedoucí pracovník má ale několik podstatných nedostatků - chybí mu praktické zkušenosti a neumí jednat s lidmi. Dochází k častým konfliktům mezi podřízeným a nadřízeným. Produktivita, produktivita, produktivita. Je to náročné, je to vysilující, je to stresující. Kde hledat příčinu tohoto sravu?

Vysoké pracovní nasazení a vypětí mnohých lidí je tak vysoké, že tito lidé prostě nedokáží tzv. vypnout. Jednoduše hodit všechny pracovní starosti "za hlavu" a uvolnit se. Zastavit se. Tlak a stres je tak velký, že se promítá i do mimopracovního života dnešních lidí. Lidé jsou stále odcizenější, uzavřenější. Sousedské vztahy téměř neexistují. Proč tomu tak je?

Co by se mělo stát, aby se tato nenormální, absudní situace změnila? 

Autor: Josef Goliáš | středa 3.12.2014 19:45 | karma článku: 8,91 | přečteno: 839x
  • Další články autora

Josef Goliáš

Kam až to bude muset zajít ...

26.3.2016 v 14:12 | Karma: 12,33

Josef Goliáš

Nový společenský systém

2.3.2016 v 19:48 | Karma: 22,48

Josef Goliáš

Povídání o svobodě

11.2.2016 v 10:34 | Karma: 6,54

Josef Goliáš

Za svobodu, pravdu a lásku

6.2.2016 v 11:57 | Karma: 12,41

Josef Goliáš

Novoroční zamyšlení

3.1.2016 v 10:55 | Karma: 4,72