Novoroční zamyšlení

Už jen pár hodin zbývá do konce roku 2014. Už jen několik hodin a rok 2014 bude nenávratně pryč. Zemře, a už nikdy znovu nenastane. Je to jako bychom byli na pohřbu někoho blízkého – někoho, jehož život se nás dotýkal. Také, když se s ním loučíme, přemýšlíme, co všechno jsme spolu prožili. Nejsou to samozřejmě jen radostné chvíle, ale jak se říká – o mrtvých jen dobře – zůstanou v nás (nebo měly by) jen ty krásné chvíle.

A stejně by to mělo být i nyní, kdy nás opouští rok 2014. Zavzpomínejte na vše, co jste spolu prožili. Jste na světe proto, abyste se něčemu naučili, abyste svým životem odčinili své dávné „hříchy“. Každá radostná událost byla „odměnou“, každá neradostná událost byla „trestem“ anebo zkouškou. Popřemýšlejte, zamyslete se, neopakujte chyby stále dokola.

Soused vás, podle vašeho názoru, před nějakou dobou urazil. Dokázali jste mu odpustit? Nebo se stále nestýkáte a když ho máte potkat, tak raději přejdete na protější chodník. Až se omluví, tak mu odpustíte! Hm, tak takto to opravdu nefunguje a nikdy fungovat nebude. Stará pravda – bohužel velmi zprofanovaná – říká, že každý musí začít u sebe. Ano, je to tak. A nijak jinak to opravdu nebude fungovat.

Udělejte si malý test. Postavte se před zrcadlo a podívejte se na člověka v zrcadle. Pozorně si ho prohlédněte. V jednom okamžiku se mu zadívejte do tváře a uvědomte si, zda se ten člověk usmívá nebo se tváří neutrálně nebo se mračí. A teď mu upřímně, opravdu upřímně řekněte: „Mám tě rád.“ Pak se zaměřte na své pocity. Cítíte něco – radost, lhostejnost, nic necítíte? Pokud cítíte radost, je to dobré. Pokud vám ukápne slza, pak je to výborné. Začněte na sobě pracovat.

A o tom by měl rok 2015 být. O práci na sobě. Když stojíte před zrcadlem, usmějte se. Je ten úsměv upřímný nebo křečovitý, vynucený. Tak znovu se usmějte. Tak dlouho, až budete cítít, že je ten úsměv upřímný. Teď se usmíváte na své druhé já, trénujete. Ale zítra se usmějete na souseda. A to už musí být úsměv opravdový, upřímný. Začněte ještě dnes. Budete mít malý náskok.

Odpusťte sousedovi bez ohledu na to, zda se omluvil. Opravdu upřímně, bez postranních úmyslů. A zítra, až ho potkáte, upřímně ho pozdravíte a přitom se upřímně usmějete. A on nic? Nehněvejte se na něho. Pozítří, až ho opět potkáte, upřímně se na něho usmějete a upřímně ho pozdravíte. A on opět nic? Nepřestávejte! Je mezi vámi něco, co potřebuje delší čas. A ten dříve nebo později nastane.

Rok 2015 bude rokem odpuštění. Odpuštění a lásky.    

Autor: Josef Goliáš | pondělí 29.12.2014 21:59 | karma článku: 4,87 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Josef Goliáš

Kam až to bude muset zajít ...

26.3.2016 v 14:12 | Karma: 12,33

Josef Goliáš

Nový společenský systém

2.3.2016 v 19:48 | Karma: 22,48

Josef Goliáš

Povídání o svobodě

11.2.2016 v 10:34 | Karma: 6,54

Josef Goliáš

Za svobodu, pravdu a lásku

6.2.2016 v 11:57 | Karma: 12,41

Josef Goliáš

Novoroční zamyšlení

3.1.2016 v 10:55 | Karma: 4,72