Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mám tu smůlu, že jsem pragmatik.....nebe či peklo sice nelze vyloučit, ale je stejně nepravděpodobné jako jakákoli jiná pohádka. Nelze simulovat nezávislé opakovatelné pokusy v dostatečném množství, aby to šlo potvrdit....což je ovšem problém i pro teorii evoluce. Jsou jen nepřímé důkazy.

Je vcelku pravděpodobné, že víra vznikla jen jako nástroj jak sjednotit lidstvo na nějakých morálních zásadách, které zvyšují komfort společného přežití druhu než jako zázračné vysvětlení vzniku lidstva, o kterém, po pravdě, nevíme skoro nic. Ne vůbec nic, ale skoro nic.;-)

1 0
možnosti
Foto

Představme si situaci, kdyby ti, kteří ve skutečnosti světu vlánou a vědí mnohem víc, než se lidstvu přiznává po pravdě přiznali, že smrtí nic nekončí, ale jen se proměňuje. Fuč by byla pracovní morálka i strach před smrtí.

1 0
možnosti
Foto

Smiřte se s tím, že po smrti není lautr nic. Ani nebe, ani peklo, prostě nic.

Tělo se rozpadne (pokud neshoří nebo neprojde mumifikací....ta rozpad jen zbrzdí, i když někdy na tisíce let), vědomí vyhasne se zástavou dodávky kyslíku (tak do 5 minut), uspořádaný pohyb iontů přes membrány se zastaví, veškerá energie vyprchá.

Příslib nebe, pekla či reinkarnace je jen nástrojem k ovládání lidí, příslib "nevyhnutelného" budoucího benefitu, jehož existenci nelze dokázat (či vyvrátit způsobem pochopitelným pro široké masy). Slibem nezarmoutíte a po smrti své pohledávky vůči druhým už nikdo nezíská. V tom tkví jeho genialita.

Smíření se s konečností života a následným definitivním rozpadem všeho, co s ním souvisí (včetně "duše") je osvobozující.

Jediné, co můžeme oprávněně nazvat nebem, resp. rájem nebo naopak peklem, je život na zemi probíhající v reálném čase. Jak tak sleduji světové dění, myslím, že pekla je zde podstatně více. Jeho původcem jsou pochopitelně lidé (tj. jedni lidé dělají peklo na zemi jiným, ba dokonce i sami sobě).

Budiž Vám připsáno k dobru, že tento stav jste zmínil.

1 2
možnosti
LV

L60u21b70o98m23í51r 56V77í56t

30. 11. 2016 13:01

Kdyby tomu bylo tak jak píšete, tak nač křesťanství a nač milióny křesťanů po celém světě, kteří svědčí o zázračném uzdravování a dokonce náhled co je po smrti. Ano tělo se obrátí v prach. Ale to tělo má duši, která pokud se neobrátí k Bohu zemře po soudu. Co by nám křesťanům jak je to psáno v Bibli, prospělo žít životem Krista, kdyby nebylo zmrtvýchvstání? Jezme tedy a pijme, nebo zítra zemřeme. 1.Kor. 13:32.. Já si osobně myslím, že nějvětší úspěch žívotní je dosáhnout věčného života. Ev. S. Mark. 8:36-37... Nebo co prospěje člověku by všechen svět získal, a své duši škodu učinil? Aneb jakou dá člověk odměnu za duši svou? Bůh je Bohem živých a ne mrtvých. 2.Ep. S. P. K. Korint. 5:1.. Víme zajisté, že byl-li by tohoto našeho zemského přebývání stánek( tělo) zbořen, stavení od Boha máme, příbytek ne rukou udělaný, věčný v nebesích.

4 0
možnosti
Foto

Křesťanství má nesporné zásluhy za zkultivování lidstva. Bohužel církev ho natolik před lidmi pokřivila, možná i ve snaze ho udělat srozumitelnějším, že se pro dnešní společnost stalo jen těžko akceptovatelnou vírou.

0 0
možnosti

Jakékoli náboženství je už od nejprvotnějšího základu amorální urážka lidské důstojnosti. Křesťanství jako takové mělo, pravda, neoodiskutovatelný pozitivní vliv jako jednotící prvek v historii evropy (něco, co s příchodem reformace vzalo az své). S touk kultivovaností bych byl opatrný. Jak kde, jak kdy, jak v čem. Koneckonců nahrazení civilisace antické tou křesťanskou byla defakto kulturní katastrofa. (byť ta antická v podobě římá tehdy mohla za svůj zánik sama).

0 1
možnosti

Máte to pěkně promyšlené. Ale co se stane když na ty vaše výplody uplatním stejné standardy jaké by měla inteligentní lidská bytost aplikovat na cokoli a začnu se ptát:

Kde máte důkazy? Jsou vaše hypotézy falzifikovatelné? Co vás vůbec vede k propozici takových hypotéz? Jsou meteriály z kterých vycházíte alespoň trochu validní a reliabilní? (nejsou ani jedno) atd...

Pak se vám to nějak začne rozpadat jak špatně postavená jenga (jako koneckonců jakékoli náboženské představy)

0 0
možnosti
JC

Materiál, ze kterého čerpám je Bible (boží slovo) a zároveň mě vede Bůh - ať už vám to přijde jakkoliv divné. Existuje celá řada svědectví lidí, kteří se snažili vyvrátit pravdivost Bible. Po hlubším zkoumání jednotlivých částí se z nich stali věřící lidé, jelikož poznali pravdu. Doporučoval bych vám to samé, určitě nemáte co ztratit, naopak můžete jenom získat.

2 0
možnosti
KC

Autorovi rozumím. Mám sice humanitní vzdělání a domnívám se, že mluvit o víře před ateizovanou společností, je kontraproduktivní, většina čtenářů mávne rukou a obrátí list. Takový postoj sice vede k permisivní společnosti, kde je možné cokoliv, ale západní Evropa zavrhla Ježíše naprosto vědomě a obávám se, že to je hlavní důvod, že duchovně upadá, vymírá a nestaví se dost rázně pokusům odpůrců ji ovládnout a přestavět podle svých potřeb. Musel by přijít hodně velký impuls, aby Evropané začali myslet jinak.

2 0
možnosti
Foto

Evropa nevymírá kvůli zamítnutí Ježíše, ale paradoxně kvůli svému ekonomickému rozvoji.

1 1
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik