Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte i moji karmu – děkuji za střízlivý pohled bratra v Kristu – neděláte „evangelizaci ‚na sílu‘“, ale ve vší poctivosti svědčíte. Takových svědectví je málo a sám toho, až na komentáře pod cizími články, nejsem schopen. Ač mám máslo na hlavě, mám tisíc a jednu chuť nakopat do zadnic evangelizátory, kteří křičí na náměstích, „rozšiřují si modlitební řemínky a prodlužují třásně“ (Matouš 23,6b). A přitom to myslí dobře, ale od víry druhé svou ostentativností odpuzují.

Mám jen tři drobné připomínky:

..

ZÁSADNÍ NÁMITKA: A) „Předně člověk, který je skutečným křesťanem, tj. věří, že existuje Bůh, uznává ho a uvědomuje si, že je za své činy plně odpovědný, by nikdy za žádných okolností nikomu úmyslně žádné zlo nezpůsobil!“ – Ale způsobil – z lenosti, sobectví, z různých dalších mnohých pohnutek. Vy sám jste nikdy žádné zlo nezpůsobil? Bible ve vztahu k Bohu, pokud vím, nerozlišuje „lehké“ a „smrtelné“ hříchy. Odplata za hřích je smrt (Římanům 6,23 v Kralické; ekumeničtí mají namísto odplaty mzdu). Za každý hřích.

B) „Tito lidé tedy žádnými skutečnými křesťany nebyli“ – Byli křesťany, ale křesťany špatnými. Čerpaje z C. S. Lewise volně parafrázuji – pokud je některý člověk „čistou duší“, hodným, laskavým etc., ale nevěří, slýcháme, že „je to přesto skutečný křesťan, ač nevěří“ – na rozdíl od věřícího mizery, který prý „ve skutečnosti žádným křesťanem není“. Můj oblíbený autor ovšem říká něco v tom smyslu, že ten první, ač obdivuhodný, křesťanem (= vyznavačem Krista) není, zatímco ten, druhý, ač mizera, křesťanem je; sice velmi špatným, ale stále křesťanem. Což ovšem nic nevypovídá o tom, kdo z těch dvou bude spasen.

..

MÉNĚ ZÁSADNÍ NÁMITKA: Satan je v překladu žalobce. Netituloval bych ho s velkým S. Není to ani jméno, ani čestný titul.

..

HNIDOPIŠSKÝ KOMENTÁŘ: „...budou umírat při živelných katastrofách...“

Ty katastrofy jsou živelní (od slova živel), nikoli živelné (i když jsou také neřízené). Živelná může být třeba demonstrace, ale zemětřesení je katastrofou živelní.

0 0
možnosti
Foto

Tohle ale není katolické ani evangalické ani většinově pravoslavné křesťanství, že?:)

0 0
možnosti
JC

Dobrý den. Křesťan je člověk, který osobně poznal Boha a přijal Ježíše Krista za svého pána a spasitele. Hlavou křesťanské církve tak je Ježíš Kristus. A křesťané také mají k dispozici boží slovo - Bibli. V katolické, evangelické, pravoslavné nebo jiné protestantské církvi se vyskytují křesťané. Naopak to říci nelze. Ne všichni členové těchto církví jsou křesťané. Křesťanství je osobní vira jednotlivce. Podrobně to chci probírat v sérii budoucích článků týkajících se historii církve. Pokud chcete, můžete sledovat tento blog. Vše se tak dozvíte.

1 0
možnosti
RS

R^ Bůh zasahuje ve světě neustále, jen jinak, než by většina lidí chtěla. Důkazem jste vy. !:-)

1 0
možnosti
JC

Děkuji. Tento aspekt, jsem opomenul R^

1 0
možnosti
TD

"Zřejmě nejzásadnější otázka, která brání lidem uvěřit v Boha. V průběhu naší historie došlo k celé řadě událostí, kdy bylo velké množství lidí mučeno a zabíjeno."

Možná to tak řada lidí má, ale pro mě osobně tohle nejzásadnější otázka není. Pro mě je největší problém naprostý nedostatek důkazů, že Bůh (a zrovna ten křesťanský) vůbec existuje. Respektuji, že někdo důkazy nevyžaduje s ohledem na to, že víra je od slova věřit, takže kdyby opravdu přesvědčivé důkazy o Boží existenci byly k dispozici, pak by se nejednalo o víru v pravém slova smyslu. Osobně mám holt skeptičtější přístup a pro Boha nedělám výjimku jako třeba minule v diskusi zmíněný Jiří Grygar.

S vysvětlením, že drtivou většinu zla páchají lidé, kterým Bůh dal svobodnou vůli, v zásadě nemám problém. Pokud jde o nemoci, přírodní katastrofy apod. tak tam také nemám problém s tím, že Bůh "nechává dům chátrat", jen bych zde poznamenal, že Bůh v tomto ohledu nedosahuje lidských standardů pro soucit a milosrdenství, resp. nedosahuje jich pokud hodnotíme vztah člověk - Bůh jako v zásadě rovnocenný. Pokud se na to díváme optikou Bůh se má k člověku jako třeba člověk k mravenci, pak samozřejmě začne dávat smysl, že Bůh nechává v sutinách po zemětřesení s klidem zemřít např. právě narozené dítě, ovšem potom zase nedává dobrý smysl k takovému Bohu vzhlížet (ano, jistě, vím - posmrtný život, nekonečná odměna - ne, děkuji, je to nedůvěryhodné a i kdyby to byla pravda, tak je to pro svobodného člověka nedůstojené).

Zásadně se musím ohradit proti tzv. "devoluci". To je naprostý nesmysl a stačí se kolem sebe rozhlédnout, aby každý viděl, že k žádné devoluci nedochází. Lidé dnes žijí ve větším pohodlí, v čistějším životním prostředí, ve větším zdraví (fyzickém, psychickém i genetickém) a než kdykoliv předtím a také mnohem déle (zase pokud tedy nebereme pohádky o tom, jak se první lidé dožívali 900 let). U znečištění jistě najdeme místa, kde je to hrozné, ale v průměru se podmínky opravdu zlepšují.

1 0
možnosti
JC

Dobrý den. Bůh určuje pravidla a sám je neporušuje. On je absolutní autoritou a vládcem. Někteří lidé si velice rádi pletou svobodu s anarchií. Když se v 60. letech v Africe snažili jednotlivé národy osvobodit z koloniální nadvlády, tak si hodně prostých afričanů představovala svobodu jako anarchii, tj. že si budou dělat, co chtějí. Např. že nebudou platit daně, že pojedou autobusem (vlakem) a nebudou si muset koupit lístek. Jelikož už nad nimi nebude onen koloniální vládce a oni budou svobodní. Pro jejich nové vlády bylo docela obtížné vysvětlit lidem, kde je ona svoboda. Zároveň žijeme v době, kdy naprosto jednoduše můžete rozhodnout o své spáse - je to jenom o vaší osobní víře v Boha, který je pro vás onou autoritou (vládcem). Tím, že ho uznáte svým vládcem nic ze své svobody neztratíte, naopak získáte (spasení, uzdravení...). Nic dalšího není potřeba. Po smrti pak budete v přítomnosti Boha, který je dokonalý, nebo jinde, kde Bůh není přítomen. Pokud nemáte oči zavřené, tak lze vidět devoluci na každém kroku - vymírání druhů (nejenom za posledních pár set let). V dnešní populaci je cca 10% diabetiků, předpokládá se (na základě analýzy lékařských dat), že velice brzo jich bude 20%. V poslední době se dá vysledovat, že se v naší DNA projevuje čím dál více škodlivých genetických mutací. Díky kvalitní lékařské péči sice žijeme déle, ale naše DNA je více poškozená, než tomu bylo u našich prarodičů. Pro mě jako věřícího člověka je směrodatná Bible. Pokud se podíváte do Bible, tak můžete sledovat, jak v průběhu lidských dějin (zapsaných v Bibli) docházelo ke snižování věku lidí. Toto snižování poměrně přesně odpovídá biologické degradující křivce (https://www.youtube.com/watch?v=mG3_Tc7lA5s). Je to náhoda? Jak by to mohla být náhoda, když Bibli napsali nevzdělaní pastevci na středním východě (jak mi někteří lidé s oblibou tvrdí). Jsou lidé, kteří mají náhodu za svého boha.

1 0
možnosti
Foto

Z článku by se dalo dovodit, že skutečné křesťanství vlastně nikdy neexistovalo, jelikož v praxi boží nařízení všichni vytrvale porušovali. A pokud jde o tu porážku Satana - není někde napsáno, na kdy to Bůh plánuje?

0 0
možnosti
TD

Ano, zdá se, že autor používá pro křesťana natolik striktní definici, že by jí splnil opravdu jen málo kdo.

0 0
možnosti

Největším omylem lidstva byl "vynález" bohů.

0 0
možnosti
Foto

Přitom ve skutečnosti Bůh vynalezl člověka.

2 0
možnosti
Foto

Ještě k tomu, pro kompletnost, přidejte Blanické rytíře.

0 2
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik