Evoluce nebo stvoření IV. Temná hmota a energie, multivesmír

S pozorováním a pochopením vesmíru je to dnes ještě složitější než v době nedávno minulé a naše poznání se neustále prohlubuje. V našem vesmíru se nachází miliardy galaxií a v nich miliardy hvězd.

Ještě v 90. letech 20. století to v astronomii vypadalo, že je potřeba dořešit pár problémů a již budeme mít poměrně jasnou představu o vesmíru a o tom, jak funguje. Když si něco takového vědci myslí, tak se vždy vyskytne něco, co naprosto rozvrátí jejich původní představy. Tím něčím je temná hmota a temná energie.

Tyto pojmy byly známé již dříve. Na přelomu 20. a 21. století však na základě přesnějších pozorování bylo zřejmé, že se ve vesmíru jednotlivé objekty chovají gravitačně trochu jinak než by měly a že musí existovat hmota a energie, kterou ještě nejsme schopni dobře pozorovat. Tato hmota a energie se označuje jako temná. Dnes (2015) se předpokládá, že temné hmoty je ve vesmíru asi 23%, temné energie 73% a my zatím pozorujeme jenom zbylé 4%. Pokud vám tedy někdo bude tvrdit, že vše je již skoro vyřešeno, tak mu nevěřte. Seriózní vědci, kteří jsou špička v oboru astronomie, vám na vaše zvídavé otázky spíše odpoví: Při současném poznání nevíme skoro nic!

Multivesmír

Proč je v našem vesmíru vše tak jemně vyladěné? To přece nemohlo vzniknout náhodou! Těch náhod by bylo skutečně hodně, a to jsme se zatím ani nezabývali vznikem života na naší planetě! Tak jemné ladění předpokládá ladiče. Asi byste také nepředpokládali, že když si koupíte kytaru a ta bude naladěná (pokud máte hudební sluch nebo ladičku, tak to poznáte), tak k tomu došlo náhodou. Váš předpoklad spíše bude, že ji někdo naladil.

Některým vědcům se však z takové představy dělá mdlo, protože se jim rozpadá jejich svět, kde "Náhoda" je jejich bůh. Společně tedy vytvořili teorii multivesmíru [5], ve které tvrdí, že vesmírů je nekonečně mnoho a v každém jsou jednotlivé parametry "Náhodně" nastaveny.

My žijeme ve šťastném vesmíru, jelikož zde tyto parametry vedly k inteligentnímu životu. Vtipné je, že se tato teorie nedá potvrdit nějakým nezávislým důkazem ani vyvrátit. Z obecné teorie relativity totiž vyplývá, že nejsme fyzicky schopni pozorovat jiné vesmíry, kdyby tedy Náhodou existovaly. Bůh Náhoda byl tedy na čas zachráněn. Tato teorie se však z důvodu nedokázatelnosti nedá nazvat vědeckou. Je to spíše filozofický pohled, jehož jediný důvod je vyvrátit existenci ladiče. Tento filozofický pohled je z mého pohledu výmluva pro dobrou teorii, která neexistuje, a pokud by člověk chtěl stejně nesmyslně filozoficky argumentovat, tak proč by nemohl ladič stvořit i multivesmír?

[5] Carr, B.: Universe or Multiverse? in Cambridge University Press, ISBN 9780521848411, 2007.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Chaloupka | úterý 20.12.2016 10:49 | karma článku: 19,00 | přečteno: 792x