Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Já bych navrhoval napřed pochopit, že moderní ekonomika potřebuje k růstu stále méně práceschopného obyvatelstva. A že jsou to pracovně úsporné technologie spolu s dokončením poválečné obnovy, které cca od 70.let minulého století vedou k marginalizaci práce. Výsledkem je, že k 1% růstu HDP potřebujete jen 0,3% růstu zaměstnanosti.

Reakcí politických a ekonomických elit bylo přesně to, co navrhujete - tlak na práci, aby se přizpůsobila kapitálu (např. známé americké "hire and fire"). Přestalo se hovořit o lidech, ale začalo se hovořit o lidských zdrojích (HR - Human Resources), od kterých je vyžadována zejména flexibilita a dynamičnost.

Jak si má počínat správný HR ("lidský zdroj"):

1) je třeba být flexibilní v rámci své profese -

a tak je třeba pracovat pokud možno 12 hodin denně, o svátcích, o víkendech, v noci, do noci, prostě jak je flexibilně třeba a je třeba být zcela loajální ke svému zaměstnavateli, který vás možná zítra propustí a přijme někoho ještě flexibilnějšího

2) je třeba být flexibilní oborově - neustále se rekvalifikovat a dělat pořád něco jiného 3) také je třeba být flexibilní místně - pokud možno se za prací pořád stěhovat. Naprosto nesmíte přemýšlet o tom, že takovýhle HR ztrácí ponětí o tom co dělá a proč to dělá (kromě toho, že se nějak potřebuje uživit), že ztrácí vazbu k rodině, přátelům, místu...

0 0
možnosti
Foto

uvolnění práce jako obchodního zboží je dobrý npad, předpokládá však uvolnění všech ostatních nezbytných položek - uvolnění soukromého vlastnictví a převedení soukromých majeků do státních rukou. Jinak by toto osvobození fungovat nemohlo, svobodné musí být vše, aby bylo co dělat.

0 2
možnosti
Foto

A státní komise budou určovat co se bude vyrábět a co my budeme potřebovat a spotřebovávat.  Z hlediska lidských potřeb a nemožnosti ekonomické kalkulace jde o naprostý nesmysl.

0 0
možnosti
JK

J34o24s40e48f 61K44r38u38m

6. 1. 2014 14:59

pěkně napsané R^, jen ta průmyslová revoluce začala až trochu později, degradace tedy probíhá poněkud rychleji :-)

0 0
možnosti
Foto

Tuto degradaci má na svědomí Stát.  Ten bere dělníkům víc jak 50% plodů jejich práce a svými regulacemi a pravidly znemožňuje vytvoření mnoha pracovních příležitostí.

2 0
možnosti
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1114x
Autor ekonomického modelu "HODNOTOVÁ EKONOMIKA", na principech svobody, práva, spravedlnosti a rovnosti.

Svoboda, právo a spravedlnost jsou cestou k lepšímu životu.

Model  ukazuje cestu, jak změny ve společnosti provést.http://www.obcane-cr.cz

Seznam rubrik