Vážení železničáři, vážené železničářky!

Dostali jste se do situace, kdy se rozhodujete, možná už jste rozhodnuti, jestli se připojíte nebo nepřipojíte ke stávce, jestli budete nebo nebudete podporovat cestu vyděračskou k získání svých jistot v době všeobecné nejistoty.

Poprosím Vás o jednu věc.

Zamyslete se nad tím, co vlastně děláte.

Zjitřete svoji paměť a vzpomeňte si na rok 1997, kdy z iniciativy Vaší, potažmo Vašich odborových organizací, vznikla časově neomezená stávka za účelem zablokování plánované privatizace regionálních tratí, propouštění zaměstnanců, jež mělo v plánu Ministerstvo dopravy pod vedením ministra Římana.

Ke stávce se připojilo mnoho dalších odborových organizací, jelikož bylo propagováno, že je to za správnou věc (přece si nenecháte rozkrást státní majetek), jelikož Vám chtěli taky zmrazit platy a bylo Vám huštěno do hlavy, že Vám chtějí sebrat režijky.

Co se stalo potom?

Co všechno se vlastně i tak realizovalo, i když pouze pod vedením vlády sociálních demokratů? Pamatujete? Nepamatujete? Pamatuji velmi dobře, jak dráhy propouštěly pro nadbytečnost, lidé odcházeli do předčasného důchodu s tím, že je vlastně podnik připravil svými opatřeními o podstatnou část důchodu tím, že neměli odpracován potřebný počet let. Vy to nepamatujete?

To nevíte, že dnes není na dráhu přísně potřebná profesní kvalifikace? Dnes může na dráze pracovat kdokoliv, stačí si jen udělat školení a přezkoušení. Je úplně jedno, jestli bude výpravčího, dispečera nebo strojvedoucího dělat člověk s maturitou, který dělal dvacet let pojišťovacího agenta u dnes zkrachovalé pojišťovny a líbily se mu v mládí mašinky.

On Vám někdo z těch oranžových strejdů zajistí to, že se budete mít stále dobře?

Zapomeňte na to. To už tady jednou bylo.

A jestli chcete všem vyhrožovat ústy toho fíry z Lysé, vzpomeňte si na to, jak se mají rádi Odborové sdružení železničářů a Federace strojvůdců. Úplně stejně jako ODS a ČSSD.

Pro toto pondělí jste udělali velkou koalici, ale jak bude příští týden, příští rok?

Co si sami vytvoříte, to budete mít. Co si sami způsobíte, to si taky odnesete.

 

Vážně jste už na všechno zapomněli a budete poslouchat rudooranžové sliby?

Autor: Petr Johan | čtvrtek 25.2.2010 15:37 | karma článku: 31,08 | přečteno: 1745x
  • Další články autora

Petr Johan

Klidně budu nácek

10.3.2014 v 7:37 | Karma: 23,55

Petr Johan

Bylo nám to jasné

5.2.2014 v 17:18 | Karma: 11,67