Magda Jochmanová
Stručně a jasně k volbám

Dozvuky voleb sice mírně ustávají, ale nikdy neskončí a ani nadcházející Olympiáda nezadupe do země to, co bylo těmito volbami zaseto. Tyto volby vyhrála nezralost (mám-li být slušná) a podle toho se dá očekávat vývoj naší země.
Magda Jochmanová
Óda na kjógen

Ještě než se začnu rozplývat v extázi, úvodem vysvětlím, co kjógen vlastně je. Kjógen (v překladu „bláznivá“ nebo „umně vyšperkovaná slova“) je prastará japonská divadelní forma, která se vkládala pro oživení mezi dvě hry obřadního divadla nó. Jedná se o jednoduchou, vtipnou a kultivovanou frašku, která se zaměřuje na lidské nedostatky. Měla pobavit, ale ne urazit samuraje.
Magda Jochmanová
BÍLKOVINY – MÝTY A FAKTA

V rámci stravování zřejmě není více zmatků a dezinformací, než které se točí kolem bílkovin. Když se zeptáte, co je nejlepším zdrojem bílkovin, většina lidí odpoví, že maso. Málokoho však napadne, že zdroj bílkovin můžeme najít i v rostlinné říši, jako jsou např. obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce.
Magda Jochmanová
Pít či nepít mléko?

Pít či nepít mléko, potažmo mléčné výrobky? - Toť tázka! I když na nás reklamy na mléko a mléčné výrobky útočí ze všech stran, stále častěji můžeme slýchat informace, že pití mléka není až zase taková výhra, ba dokonce, že může způsobit více škod než užitku. Pojďme se na tuto záležitost podívat a používat u toho zdravý selský rozum.
Magda Jochmanová
Cesta vůní

Nedávno jsem potřebovala parfém. Protivilo se mi ale vybírat v běžných sítích, protože jsem vždy byla znechucená znuděným postojem prodavaček. A vybírat vůně na internetu? To není moje parketa. V morku své duše jsem totiž tušila, že je to s parfémy jinak a že výběr není jen tak. Je docela věda, aby vůně sedla, jak by řekli Slováci: „ako riť na šerbel“.
Magda Jochmanová
Fejsbůk

Nedávno jsem pozvala některé ze svých známých, aby se ke mě připojili na Facebooku. Překvapila mě nečekaná odezva, dalo by se říct, zbytečně vyhrocená.
Magda Jochmanová
Tatarák po maďarsku

Nikdy nezapomenu na opravdu gourmetský zážitek. Chcete se dozvědět, co je k potřeba, aby byl tatarák tím nejlepším tatarákem? Tak čtěte až do konce. P.S. nečekejte ale recept :-)
Magda Jochmanová
Touha po bambusu

Pořád jsem přemýšlela, jak osvěžit terasu a aby nevypadala jako od Přemka. Thújím a bílému plastovému zahradnímu nábytku odzvonilo. Takže co s tím?
Magda Jochmanová
Nad sklenkou portského

Kolem zahrádky kavárničky lenivě korzovaly davy, já sledovala odlesky odpoledního slunce v portském a netušila, že si předpovídám budoucnost.
Magda Jochmanová
Pozitivní nebo negativní?

Nadpis může v každém z nás vyvolat jiné emoce nebo taky žádné. Tentokrát mám na mysli přehršel negativních zpráv všude kolem nás. Jakoby, co není negativní nestojí za zmínku...
Magda Jochmanová
Už toho mám dost! aneb blbci na silnicích

Je fakt, že mě situace na silnicích vytáčí stále víc a další fakt je, že se zdá situace neřešitelná. Ještěže se můžu alespoň vypsat... ale to životy na silnicích bohužel nezachrání.
Magda Jochmanová
Trampoty se zaměstnanci

S několika společníky dáváme "chleba" několika zaměstnancům, a oni ne a ne, aby pracovali tak, jak mají. Jen si přečtěte, jakých alotrií jsou schopni:
Magda Jochmanová
Persepolis - konečně skvělý zážitek

Čekala jsem, že to bude pecka! Tím pádem jsem zase naopak čekala, že mě to možná zklame! Nezklamalo! Ba naopak, už dlouho jsem se v kině tak dlouho nepobavila, už dlouho jsem v kině nehltala každý centimetr filmu, už dlouho jsem neviděla příběh, který by mě oslovil, zasáhl do černého. Mno, prostě, už dlouho...
Magda Jochmanová
Sama v Thajsku

Ve chvíli, když jsem držela letenku v ruce a bylo mi jasné, že se můj sen naplnil, měla jsem obrovitanánskou radost. A kupodivu jsem měla radost i z toho, že jsem se na tak dalekou cestu vypravila úplně sama, jen s letenkou, dvěma kreditkama, malým baťůžkem, kde jsem měla jen zrcadlovku a dvoje kalhotky...
Magda Jochmanová
Kultura fajnšmekrů

Docela často se mi stává, pokud se neprojevím jako nadšený milovník české kuchyně, jsem považována za "frfňu". V ČR je zavedené, že kulinářská špička je KVZ (knedlo vepřo zelo) nebo svíčková, a kdo tento kult nevyznává, je téměř společensky zatracen. Už když jsem byla malá holka, bylo mi jasné, že na těchto jídlech nemůžu přežít a jsem velmi ráda, že můžu ochutnávat z nepřeberné nabídky kulinářských skvostů z celého světa.
Magda Jochmanová
Společenský kodex aneb to by se na Marsu nemohlo stát

Co to je společenský kodex, o tom má většina lidí povědomí. Kdo tento kodex vymyslel a kdy vznikl, to už je trochu složitější. Možná někomu v této souvislosti vytane na mysli Guth-Jarkovský. Mě na mysli vytane to, že se jedná o koncept, což vnímám jako omezování svobody.
Magda Jochmanová
Jak se točí pivo na Marsu?

Už se Vám někdy stalo, že Vám natočili v pohostinství "pod míru"? Hloupá otázka, že? Zajímavé je, že jakkoliv je pod míra velká, nechává většinu, jinak brblavých pozemšťanů, naprosto v klidu. A zvláštní je, že jinak bojovnější část pohlaví je v těchto situacích jako beránek.
Magda Jochmanová
Jak se odečítají tatínkům děti u nás, na Marsu

Když u nás, na Marsu, tatínek otěhotní, je pak úplně jedno, zda dítko vychová a automaticky se mu odečte rok z lhůty odchodu do důchodu.
Magda Jochmanová
Kdy se chodí do důchodu u nás, na Marsu

U nás, na Marsu, je každý zodpovědný za své chování a výhodou je, že zde ihned funguje zákon akce a reakce, což je na Zemi leckdy opožděné. Když se podíváme třeba na odchod do důchodu, který je na Zemi věčným tématem, tak zjistíme, že jsem na tom mnohem lépe.