Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pehavecm

30. 10. 2008 6:01
kdyby...

V době nadšených oslav událostí r. 1918 a "vzniku republiky" je těžké připustit a rozvádět, co by bylo, kdyby se monarchie nebyla rozpadla. V střědoevropském prostoru se příliš nenosí jiné než oslavné ódy na Československom, byť již 15 let neexistuje. Zkuste třeba davu na ulici s mávajícimi československými (nebo českými?) vlaječkami a portréty TGM říct, že litujete rozbití monarchie! Ale lidé zvenku, nezaujati mýtami o cizáckých Habsburcích, o žaláři národů, o tatíčkovi Masarykovi a j. se někdy dívají zcela odlišně na české dějiny, např. Winston Churchill:

"If the Allies at the peace table at Versailles had allowed a Hohenzollern, a Wittel- sbach and a Habsburg to return to their thrones, there would have been no Hitler. A democratic basis of society might have been preserved by a crowned Weimar in contact with the victorious Allies."

(duben 1946)  

0 0
možnosti

jakub.m

28. 10. 2008 10:31
A teď EU

A teď jsme v EU, která naši suverenitu omezuje více než R-U na počátku 19. století.

Horší však je, že tenkrát lidé za svůj národ a zemi chtěli proti cizím vládcům bojovat, dnes pod vlivem politické a mediální propagandy povětšinou pasivně či aktivně koleborují a idea samostatného národního státu jim často nic neříká.

0 0
možnosti

Totedyne

28. 10. 2008 10:21
kdyby...

Odpovědět na otázku, co by bylo, kdyby se R-U nerozpadlo je těžké. Češi by asi na ten stát neměli vliv, jako předtím. Když by demagogie Hitlera vítězila v Rakousku mezi Rakušany, Němci, Maďary (a části Slovanů - Chorvati) stali bychom se asi spojencem nacistů, aniž bychom o tom měli zájem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky