Terorismus v Bombaji

Nebylo na něm překvapivé, že k němu došlo. Indie je cílem islámských teroristů již dlouho; útok to nebyl první ani poslední. Útočníků bylo deset (možná víc); zabili přitom necelých dvě stě lidí, tedy dvacet na jednoho. To není moc, útok tudíž extra úspěšný nebyl.

Co na něm překvapivé bylo? Jeden fakt uspokojivý a jeden konsternující. Je uspokojivé, že prostředky teroristů byly opět jen konvenční. Není pochyb o tom, že sebevražední atentátníci by použili nejničivější prostředky, jež mají k dispozici. Žádné ničivější nepoužili, tudíž je nemají. Kdyby však získali chemické, biologické či jaderné zbraně, mrtvých by bylo až tisíckrát více. Ať se vám to líbí nebo ne, ve své nejdůležitější otázce – zabránit teroristům získat nejničivější zbraně – byla západní válka proti islámskému terorismu („Bushova válka“) nadmíru úspěšná. A stále platí, že pokud by od nějakého režimu hrozilo předání nejničivějších zbraní teroristům, je to důvod pro preventivní válku vedenou proti němu. 

Teroristé patřili k organizaci Laškar Taiba, jež usiluje o odtržení Kašmíru od Indie. Konsternující je fakt, že až dvacet procent teroristického týmu islamisté určili na útok vůči objektu, jenž s jejich separatistickým cílem nijak nesouvisí: domu židovského náboženského hnutí Chabad. Ti dvacetiletí pakistánští mladíci pravděpodobně předtím žádné židy neviděli, ale přesto dvacet procent svého týmu věnovali jejich zabíjení. Jako kdyby IRA v Londýně nebo ETA v Madridu útočily na synagogy. To pro separatisty smysl nedává. 

Pro islamisty to však smysl dává. Zabili osmadvacetiletého rabína Gavriela Holtzberga a jeho ženu Rivku. Byla v šestém měsíci těhotenství. Před vraždou je krutě mučili. Řvali při tom Alláhu Akbar! Jejich dvouletý syn Moše přežil jen proto, že ho jeho (nežidovská) chůva duchapřítomně ukryla do skříně. 

Jedním z nejdůležitějších geopolitických trendů 21. století bude indicko-americké spojenectví. Indie a Amerika jsou přirozenými spojenci: obě jsou anglicky mluvící země, obě jsou demokracie, obě jsou jaderné mocnosti (tedy jedna pro druhou zajímavý spojenec), obě mají společného potenciálního protivníka (komunistickou Čínu) a jednoho aktuálního nepřítele: islamistický terorismus. Evropa se bude v 21. století z důvodu demografického kolapsu propadat k bezvýznamnosti, o to více bude stoupat význam jižní a východní Asie. Věnovat pozornost Indii v 21. století proto bude velice rozumné. 

Publikováno v týdeníku Týden č. 50, dne 15. prosince 2008.

Autor: Roman Joch | úterý 16.12.2008 13:50 | karma článku: 19,65 | přečteno: 1334x