Obama chce photo-op v Praze, ale co chceme od něj my?

Takže se ptám, pane premiére Fischere, pane ministře zahraničí Kohoute, co požadujete od Obamy za poskytnutí photo-op v Praze? Co za to chcete?

Barack Obama chce podepsat smlouvu s Ruskem o snížení počtu jaderných zbraní v Praze. Z jeho strany je to pochopitelné: Praha je pro něj ideálním místem pro photo-op – photo opportunity -, příležitost k focení, vystoupení před kamerami, sebe-prezentaci a jeho legacy – hezké místečko v dějinách prezidentství; tedy pro jeho post-prezidentskou reputaci.

Ale co chceme na oplátku od něj my? My, Česká republika?

Smlouva USA s Ruskem o snížení počtu jejich jaderných zbraní naši bezpečnost ani nezvýší, ani (naštěstí) nesníží. Je pro naši bezpečnost prostě irelevantní. Je jedno, zda Rusko a Amerika mají patnáct set nebo patnáct tisíc jaderných hlavic – stejně je proti sobě nepoužijí. Samozřejmě, udržovat patnáct set hlavic je levnější než jich udržovat patnáct tisíc, takže toto snížení je pro USA i Rusko výhodné. Na jejich bezpečnost – či bezpečnost jiných zemí, včetně ČR – však vliv nemá.

Je pro Rusko a USA výhodné i v jiném smyslu: propagandistickém, mediálním, reputačním, politickém. Oni pak působí jako velcí mírotvorci. A Praha je tak krásnou kulisou pro photo-op!

Pokud jde o bezpečnost nás i světa, je sice jedno, zda Rusko a Amerika mají 1500 nebo 15000 hlavic, ale vůbec už jedno není, zda nějaká země s fanatickým či iracionálním či mesianistickým režimem získá byť jen 15 jaderných hlavic! Proto pro bezpečnost nás i světa by dávalo mnohem větší smysl budovat protiraketovou obranu – klidně společnou americko-evropsko-ruskou –, než snižovat americké a ruské jaderné arzenály.

K tomu však vůle není. Vůle je jen k příležitosti pro photo-op.

Takže ať se Obama a Rusové klidně hrají na mírotvorce, ať si Obama buduje svou legacy, ať mu Praha klidně slouží jako místo pro photo-op, ale co pak dostaneme za to my? Co z toho budeme mít my, Česká republika? Z toho, že Praha bude sloužit jako krásná kulisa pro Obamův teatrální výstup?

Neboť, na rovinu, podepisování rusko-americké smlouvy o odzbrojování u nás v Praze pro nás není výhodné. Takovéto smlouvy se v minulosti tradičně podepisovaly na neutrální půdě – Ženeva, Helsinky, Vídeň. My však nejsme neutrální půda mezi Západem a Ruskem, my jsme Západ. Neutrální půdou mezi NATO a Ruskem je teď Kiev (nebo Kišiněv). Podepisování této smlouvy u nás však sugeruje, že my, ČR, jsme neutrální půdou mezi Západem a Ruskem, mezi NATO a RF.

A to pro nás výhodné není.

Proto musíme chtít od Obamy kompenzaci.

Takže se ptám, pane premiére Fischere, pane ministře zahraničí Kohoute, co požadujete od Obamy za poskytnutí photo-op v Praze? Co za to chcete? (Já bych chtěl baterii protiraketových střel Patriot.)

Ale hlavně, co za to dostanete?

Jen nám neříkejte, že nic...

Autor: Roman Joch | středa 24.3.2010 20:40 | karma článku: 26,73 | přečteno: 2558x